Buitenland
Von der Leyen: met geslaagde klimaattop begint fossielvrije eeuw

Door het akkoord op de klimaattop in Dubai breekt een nieuw fossielvrij tijdperk aan, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Europa heeft daarbij vooropgelopen, vindt ze.

De op de COP28 gemaakte afspraken houden de doelen van het klimaatakkoord van Parijs binnen bereik, meent Von der Leyen. Ze is „opgetogen” dat hernieuwbare energie wereldwijd verdrievoudigd wordt en er dubbel zoveel energie zal worden bespaard, zoals de EU graag wilde. De commissievoorzitter ziet in het akkoord „een krachtig staaltje” van de waarde van internationale samenwerking door overleg en regels „voor het aanpakken van de grootste problemen van onze planeet”.

Het is hoog tijd ook, aldus Von der Leyen, want het klimaat ontregelt al. Ze wijst erop dat het in delen van Zuid-Europa op het ogenblik, medio december, nog bijna 30 graden is. Daarom zal de EU landen elders in de wereld nog meer bijstaan om klimaatverandering op te vangen, belooft ze. De EU trekt daarvoor al meer geld uit dan ooit, maar „we staan klaar om nog meer te doen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer