Politiekafscheid kamerleden
Kamer zwaait Van der Staaij uit met staande ovatie

Scheidend Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) kreeg dinsdag bij zijn afscheid een staande ovatie van de overige Kamerleden.

Redactie politiek
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De Kamernestor werd toegesproken door Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die zei dat Van der Staaij bij zijn vertrek nog niets van zijn humor, energie en interesse verloren is. „Op lijstjes van effectieve en succesvolle Kamerleden eindigde je altijd hoog. Met als hoogtepunt het winnen van de Thorbeckeprijs voor welsprekendheid in 2016”, aldus Bergkamp.

Impliciet verwees Bergkamp ook naar Van der Staaijs optredens bij de algemene beschouwingen na Prinsjesdag. Door een voorwerp mee te nemen naar de plenaire zaal en daar zijn verhaal aan op te hangen, slaagde hij erin zijn gehoor ondanks het late tijdstip toch te boeien.

Naast zijn optredens als partijpoliticus „met flair en flux de bouche” liet Van der Staaij ook een onuitwisbare indruk achter als parlementariër met oog voor het algemeen belang, speechte Bergkamp verder. „Ik heb het dan natuurlijk ook over het feit dat je ons staatsrechtelijk geweten bent van deze Tweede Kamer. Het is dan ook niet voor niets dat we bijna altijd naar jou keken als er een Kamercommissie moest worden ingesteld.”

SGP’er Roelof Bisschop die na 11 jaar vertrok, kreeg te horen dat hij gedurende zijn tijd als Kamerlid dicht bij zichzelf was gebleven. „Veelzijdig, altijd gericht op de inhoud en wars van oneliners”, zei Bergkamp. „En dat kwam door je Saksische volksaard. Bedachtzaam luisteren en dan pas reageren.”

ANP-485520968.jpg
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Bergkamp verwerkte in haar speech dat Bisschop bedreven is in het voegen van buitenmuren van woningen. „Wellicht zijn er collega’s die dat graag nog eens door jou laten doen, want dat is een talent van je”, zei ze.

Warme woorden had de Kamervoorzitter ook voor de twee vertrekkers van de ChristenUnie, Stieneke van der Graaf en Nico Drost. Van der Graaf noemde ze „zorgvuldig en vasthoudend en zeer betrokken bij Groningen.” Daarmee verwees ze onder meer naar Van der Graafs inzet in de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de Groninger gaswinning.

Bergkamp noemde Nico Drost een Kamerlid dat altijd naast de mensen stond. Drost sprong met succes in de bres voor longcovidpatiënten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer