Buitenland
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

De 26-jarige dader, Armand Rajabpour-Miyandoab, is van Iraanse komaf. Hij werd na een veroordeling in 2016 zowel door de veiligheidsdiensten als door psychiaters in de gaten gehouden. Hij werd toen tot vier jaar cel veroordeeld wegens het beramen van een aanslag. Hij heeft te kampen met geestelijke problemen en zijn moeder waarschuwde in oktober over zijn toestand. Er waren echter juridisch en medisch onvoldoende redenen om in te grijpen. Een aanbod van betrokkenen om Rajabpour-Miyandoab in een inrichting te laten opnemen, sloeg de moeder af. Volgens Darmanin moet de regelgeving worden veranderd om verplichte opname makkelijker uit te kunnen voeren.

Rajabpour-Miyandoab heeft eerder in een video op sociale media trouw gezworen aan Islamitische Staat (IS) volgens de voor terrorismezaken aangestelde aanklager Jean-François Ricard. De zaak tegen Rajabpour-Miyandoab wordt behandeld als een terroristische aanslag. Bronnen bij de Franse justitie zeiden maandag dat de dader heeft bekend en zich verantwoordelijk voor zijn daden heeft verklaard. Hij zou zijn gemotiveerd door „de vervolging van moslims in de wereld”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer