Mens & samenlevingde vraag
Hoe leren we onze zoon beter omgaan met stress voor toetsen

Onze zoon (11) heeft veel stress voor toetsen. Hij ziet daardoor op tegen de schoolweek. Hoe kunnen wij hem leren hier wat relaxter mee om te gaan?

beeld iStock
beeld iStock

Stress voor toetsen is een herkenbaar verschijnsel dat bij veel kinderen en jongeren voorkomt, met als gevolg dat het de resultaten vaak negatief beïnvloedt. Daarom is uw vraag heel begrijpelijk. Besef wel dat stress uw kind niet alleen maar in de weg hoeft te zitten. Stress zorgt er namelijk voor dat het kind extra alert is en extra zijn best doet. Gezonde spanning helpt, want die zorgt ervoor dat je zorgvuldig en geconcentreerd aan het werk gaat. Maar als je kind zo veel stress heeft dat hij daardoor niet meer goed kan functioneren, wordt het ongezonde spanning, zoals in het geval van uw zoon.

Dat een kind zich zenuwachtig maakt over een toets kan diverse redenen hebben. Misschien heeft hij onvoldoende zelfvertrouwen of legt hij de lat voor zichzelf te hoog en wil hij alles goed doen. Het kan ook zijn dat uw kind last heeft van faalangst en bang is om fouten te maken. Mogelijk heeft uw kind in zijn omgeving gehoord dat het leveren van goede schoolprestaties heel belangrijk is en ervaart hij daardoor prestatiedruk.

Hierbij enkele tips. Stimuleer hem om positief te denken. Vaak denken kinderen dat ze het toch niet kunnen, dat ze weer een laag cijfer zullen halen, dat ze te dom zijn, te weinig kennis hebben, enzovoort. In dat geval is het belangrijk deze negatieve gedachten te veranderen in positieve, bijvoorbeeld: ik kan het, ik heb goed geleerd, ik doe mijn best en dat is genoeg. Laat uw kind dit soort gedachten op een briefje schrijven en daarop kijken kort voor de toets begint.

Het kan ook goed zijn uw kind te helpen te relativeren. Vraag bijvoorbeeld: „Wat is het ergste wat er kan gebeuren?” Wellicht zegt uw kind dat hij bang is om een laag cijfer te halen of dat hij de antwoorden niet weet. Vraag hierop door: „Hoe erg zou dit zijn? Wat zou er dan gebeuren?” Laat uw kind door vragen aan hem te stellen tot de conclusie komen dat er niets ergs gebeurt als de toets slecht gaat. Wat mogelijk ook helpt is met uw kind oefenen om rustig te ademen. Als je namelijk rustig in- en uitademt door je buik, komt er meer zuurstof in je lichaam, dat naar je hersenen wordt getransporteerd. Hierdoor blijf je rustiger en kun je beter nadenken. Een slokje water drinken voor de toets kan ook helpen. Praat daarnaast met uw zoon over zijn eerdere succeservaringen. Wanneer heeft hij een toets gehad die goed ging ondanks de stress? Laat hem bedenken waardoor het kwam dat het toen goed ging. Wat kan hij van die succeservaring nu weer gebruiken?

Als u vermoedt dat faalangst een belangrijke rol speelt, is het wellicht goed om na te denken over het volgen van een faalangsttraining. Informatie hierover is op internet voldoende te vinden.

C.W. Schimmel, docent pedagogiek aan Driestar hogeschool

Nieuwe vraag

Mijn welgestelde buurman zette op de uitnodiging voor zijn verjaardag als cadeautip een envelopje. Ik vind het lastig om te bepalen hoeveel ik geef en ben ik nog vrij om iets anders te geven?

Reageren kan op sociale media en via mail.
Zelf een vraag insturen? Graag!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De Vraag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer