Muziek
Tijdschrift Klassieke Zaken stopt na 38 jaar

Het laatste nummer van het magazine Klassieke Zaken is verschenen.

beeld RD
beeld RD

De economische ontwikkelingen en het vaak op een andere manier consumeren van muziek deden de tweemaandelijkse uitgave de das om, schrijft uitgever Henriëtte Zrour in het allerlaatste nummer.

Volgens Zrour zorgden de opkomst van verkopen via internet, diverse nieuwe ontwikkelingen zoals het online beluisteren van streamingsdiensten die de markt veroverden voor de eerste kaalslag in de muziekbranche. Door de terugloop van klanten verdwenen de nodige muziekwinkels uit het straatbeeld.

Corona deed de branche ook geen goed. Zrour: „We consumeren nu op een andere manier muziek, willen geen abonnement meer afsluiten en bezoeken de muziekwinkel niet meer om een gratis blad op te halen.”

De uitgever concludeert dat het niet meer mogelijk is om het tijdschrift Klassieke Zaken en het mediaboek Aangenaam Klassiek te produceren en uit te geven. „De verkopen staan niet meer in verhouding tot de hoge kosten.”

Klassieke Zaken stond vol cd-recensies en bevatte verder grotere artikelen naar aanleiding van cd-uitgaven. De Nederlandse Klassieke Vakhandel begon met het blad in circa 1985. In 1997 nam de Vereniging Klassieke Zaken het stokje over. Hoofdredacteuren waren onder meer Guido van Oorschot, Jolande van der Klis en Clemens Romijn. Sinds 2012 staat Frederike Berntsen aan het roer.

Zie ook klassiekezaken.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer