Opiniebrief van de hoofdredactie

Uitleg conflict Israël-Hamas broodnodig

Het verkiezingstumult in Nederland drukte de afgelopen week het nieuws over de ontwikkelingen in Israël van de voorpagina’s. Tegelijkertijd blijft de spanning in het Midden-Oosten onverminderd groot. Daarbij blijft het opvallend hoe selectief veel westerse media omgaan met het nieuws uit deze regio.

Hoofdredactie
27 November 2023 07:50Gewijzigd op 27 November 2023 07:54
Een Israëlische militair in de kibboets Kfar Aza, waar Hamas dood en verderf zaaide. beeld AFP, Fadel Senna
Een Israëlische militair in de kibboets Kfar Aza, waar Hamas dood en verderf zaaide. beeld AFP, Fadel Senna

Terecht is er veel aandacht voor de vreselijke situatie van de inwoners van Gaza en voor hen –mannen, vrouwen en kinderen– die omkwamen in dit conflict. Toch blijft het moeilijk verteerbaar dat in Nederland duizenden de straat opgaan met pro-Palestijnse leuzen die Israël beschuldigen van genocide, terwijl Hamas kwetsbare patiënten in ziekenhuizen gebruikt als levend schild.

De desinformatie rond dit conflict is enorm. Zomaar één voorbeeld dat veel Nederlandse media niet haalde: zondag verspreidde de Palestijnse Autoriteit een bericht dat het bloedbad op 7 oktober niet was aangericht door Hamas. Nee, het waren Israëlische legerhelikopters die jonge Israëli’s hebben neergeschoten en de kibboetsen hebben vernietigd om daarna de schuld aan Hamas te geven om zo een aanval op Gaza te rechtvaardigen. Dát soort nepnieuws gaat dus de wereld over.

Ook onder onze lezers leven, onder andere door deze vormen van nepnieuws, veel vragen over de oorlog tussen Israël en Hamas. Zeker jongeren staan onder sterke invloed van sociale media, waar pro-Palestijnse geluiden de boventoon voeren. Het is daarom belangrijk om op een begrijpelijke en toegankelijke manier uit te leggen wat de wortels zijn van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Om die reden maakte onze videoredactie een driedelige serie uitlegvideo’s over de geschiedenis van Israël. In deze video’s wordt geprobeerd op een laagdrempelige manier de tijdlijn te schetsen vanaf de landbeloften aan Abraham, Izak en Jakob tot aan de aanslagen van 7 oktober. De eerste video verscheen vrijdag op rd.nl en in onze nieuwsapp.

Daarnaast start deze zaterdag op onze website en in de krant een wekelijkse serie waarin redacteuren om de week de actuele situatie uitleggen en ingaan op vragen over bijvoorbeeld de theologische wortels van het conflict. Ook lezers kunnen vragen insturen, via de mailadressen buiten@rd.nl of kerk@rd.nl.

Al met al twee initiatieven om de bezoekers van onze website en de lezers van onze krant, van jong tot oud, nog beter te informeren over wat er gaande is rond dat kleine landje in het Midden-Oosten met die naam die verwijst naar God: Israël.

Steef de Bruijn
Reageren? Hoofdredactie@rd.nl

Meer over
Hoofdredactie RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer