BuitenlandZeven vragen over Israël

Kan Israël zomaar een ziekenhuis in de Gazastrook aanvallen?

De strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook is inmiddels zo’n anderhalve maand aan de gang. De aanleiding vormden de gruwelijke aanslagen door de Palestijnse terreurbeweging op Israël van zaterdag 7 oktober.

25 November 2023 08:16Gewijzigd op 27 November 2023 07:52
Egyptisch medisch personeel wacht bij de grens met Gaza op geëvacueerde baby’s uit het al-Shifaziekenhuis. beeld AFP
Egyptisch medisch personeel wacht bij de grens met Gaza op geëvacueerde baby’s uit het al-Shifaziekenhuis. beeld AFP

Er is wereldwijd veel kritiek omdat soms ook moskeeën, scholen en ziekenhuizen doelwit van het Israëlische leger zijn. Maar juist daar vinden militairen wapens, explosieven en ondergrondse gangenstelsels die Hamas gebruikt.

De laatste tijd hoor ik veel over aanvallen rondom een ziekenhuis, wat is er aan de hand?

Het Israëlische leger heeft invallen gedaan in het al-Shifaziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza-Stad, omdat het vermoedt dat zich onder het complex een grote commandopost van Hamas bevindt. Ook de Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat ze daarvoor aanwijzingen hebben. Israël denkt ook dat het hospitaal door Hamas is gebruikt om gijzelaars te verbergen.

Bij de operaties in het ziekenhuis heeft het leger tot nu toe wapens, explosieven en uitrusting van Hamas aangetroffen. Ook vonden militairen een tunnel onder het gebouw. Maar belangrijker waren beelden van een bewakingscamera waarop te zien was hoe Hamasstrijders gijzelaars het ziekenhuis binnenbrengen. Dat sterkte Israël in het vermoeden dat het hospitaal werd gebruikt om ontvoerde personen te verbergen.

Maar je valt als leger toch geen ziekenhuis aan?

Nee, normaal gesproken is dat volgens het internationaal humanitair oorlogsrecht verboden. In het algemeen mogen burgerdoelen niet met opzet worden bestookt, maar een ziekenhuis moet bij uitstek bescherming genieten omdat zich daar kwetsbare mensen bevinden. Het grote probleem in de Gazastrook is dat Hamas doelbewust ziekenhuizen en andere openbare gebouwen als dekmantel voor terroristische activiteiten gebruikt, in de hoop dat Israël die niet durft aan te vallen.

En al die onschuldige slachtoffers en baby’s in de couveuse dan?

Ook bij de inval in het al-Shifaziekenhuis zegt Israël dat militairen hun uiterste best hebben gedaan om geen burgerslachtoffers te maken. Daarvoor heeft de legertop ook strenge instructies gegeven. Soldaten hebben medische apparatuur, couveuses en brandstof aan het ziekenhuis geleverd en geholpen bij de evacuatie van te vroeg geboren baby’s en andere patiënten naar Egypte.

Israël zegt dus dat dit het hoofdkwartier van Hamas is, maar is dit wel echt zo? Je hoort dat het leger ook wel beelden manipuleert.

Afgezien van wapens en een ondergrondse tunnel, heeft Israël nog geen overtuigend bewijs getoond dat zich daadwerkelijk een grote commandocentrale onder het ziekenhuis bevindt. Los daarvan woedt er rond dit conflict een enorme propagandaoorlog, waarin nogal wat nepnieuws in omloop is en veel informatie niet onafhankelijk valt te controleren. Het lastige is dat Israël in die informatieoorlog bijna altijd op achterstand staat omdat er zo veel vooroordelen tegen de Joodse staat heersen. Tekenend was de explosie bij het al-Ahliziekenhuis, enkele weken geleden. Hamas wees direct met de beschuldigende vinger naar Israël, terwijl al snel bleek dat een Palestijnse raket verantwoordelijk voor de ontploffing was. Maar veel media hadden toen al de conclusie getrokken dat Israël doelbewust een ziekenhuis had aangevallen.

Als het hoofdkwartier van Hamas is uitgeschakeld, betekent het dan ook dat de oorlog voorbij is?

Nee. Het vernietigen van het hoofdkwartier zal wel een belangrijke slag aan Hamas toebrengen. Maar de Palestijnse beweging heeft nog meer commandoposten en wapenopslagplaatsen in de Gazastrook, die zich voor een belangrijk deel onder de grond bevinden. Je ziet ook dat Hamas nog vrijwel dagelijks raketten op Israël afschiet, dus blijkbaar is de beweging daar nog steeds toe in staat. Israël voert op dit moment voornamelijk strijd in het noordelijke deel van Gaza. Maar ook het zuidelijke deel van de kuststrook wil Israël nog van terroristen zuiveren.

Maar heeft Israël dan geen vrijbrief om nog heel lang door te gaan?

Israël wil er alles aan doen om een herhaling van de gebeurtenissen van 7 oktober te voorkomen. Die zien veel Israëliërs als de gruwelijkste aanval op Joden sinds de Holocaust. Daarvoor is een lange oorlog nodig, waarschuwde zowel premier Benjamin Netanyahu als de legertop al bij het begin van het conflict. Toch heeft Israël ook met beperkingen te maken. Al vrij snel na het begin van de strijd groeiden de internationale protesten, vooral vanwege de humanitaire situatie van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. Israël is wel gewend aan buitenlandse kritiek. Maar ook vanuit de VS groeit de druk om op z’n minst een staakt-het-vuren in acht te nemen om hulp aan de Palestijnen in Gaza mogelijk te maken. En voor die roep uit Washington is Jeruzalem wel gevoelig, want veel militaire en financiële hulp komt vanuit Amerika.

Wat is het uiteindelijke doel van Israël?

Het uiteindelijke doel is de militaire capaciteit van Hamas te vernietigen en ervoor te zorgen dat de Palestijnse terreurbeweging niet meer aan de macht komt in de Gazastrook. Of Israël in die opzet zal slagen, is de vraag. Het land is wel in staat de slagkracht van Hamas te breken, maar de ideologie erachter laat zich niet zomaar vernietigen.

Richard Donk, Midden-Oostenredacteur bij het Reformatorisch Dagblad

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer