ChristenUnie tikte Wiersma op vingers om ‘zondagsschoolpolitie’
ChristenUnie-politici hebben dit voorjaar toenmalig minister Wiersma (Onderwijs) stevig op de vingers getikt nadat hij plannen presenteerde voor het opzetten van toezicht op informeel religieus onderwijs.
Dat zegt ChristenUnie-lijsttrekker Mirjam Bikker in een video-interview met politieke redacteuren van het Reformatorisch Dagblad dat maandag verschijnt.
Wiersma, die eind juni opstapte na klachten over wangedrag, presenteerde in mei een plan om de Onderwijsinspectie onderzoek te laten doen naar islamitische weekendscholen bij vermoedens van aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. Ook het christelijk jeugdwerk zou onder de reikwijdte van de wet vallen.
In het video-interview neemt Bikker stelling tegen deze plannen van ex-minister Wiersma (VVD): „Dat er nog steeds partijen zijn die het in hun hoofd halen om een soort zondagsschoolpolitie op te zetten, ik kan er niet bij. Eerlijk gezegd, wat is er nu mooier dat ouders hun kinderen naar een plek kunnen brengen waar ze er met elkaar voor kiezen om groot te worden, om te leren over de Heere Jezus. En daar zou de staat wat van moeten vinden. Daar spreken we onze liberale vrienden natuurlijk ook wel op aan.”
Op de vraag waarom dat niet gebeurde toen Wiersma zijn plan dit voorjaar presenteerde, antwoordt Bikker: „U hebt dat in de krant niet zien staan, maar reken maar dat hij telefoontjes heeft gehad. En die waren heel duidelijk.”
Overigens heeft de Tweede Kamer dit onderwerp op verzoek van de CU controversieel verklaard. Bikker: „Het is nu stevig geparkeerd.”
Wat Bikker stoorde was dat Wiersma hierin helemaal zijn eigen gang ging: „Laten we helder zijn: dit heeft nooit in het coalitieakkoord gestaan.” Overigens is ook de Onderwijsinspectie tegen de plannen van Wiersma.
Identiteitsverklaringen
De ChristenUnie vindt dat scholen mogen blijven werken met identiteitsverklaringen. Daarin zegt de school waarvoor ze staat. Ouders die hun kinderen naar de school willen sturen, dienen dat document te ondertekenen. De identiteitsverklaringen liggen onder vuur omdat orthodoxe scholen daarin opnemen dat het huwelijk een verbond is tussen één man en één vrouw.
Op de vraag waarom de partij in het verkiezingsprogramma geen standpunt heeft opgenomen over identiteitsverklaringen, antwoord Bikker: „Ons verkiezingsprogramma is klip en klaar. Artikel 23 staat als een huis. En daar valt dit ook onder.”