Buitenlandbehandeling ongeneeslijke ziekte

Italië wil baby Indi redden

Het Italiaanse kabinet heeft in een spoedzitting de Italiaanse nationaliteit geschonken aan de Britse Indi Gregory. De bedoeling is dat zij zo in Rome behandeld kan worden voor een ongeneeslijke ziekte.

7 November 2023 16:39Gewijzigd op 8 November 2023 09:43
De Italiaanse premier Giorgia Meloni. beeld AFP, Leon Neal
De Italiaanse premier Giorgia Meloni. beeld AFP, Leon Neal

De acht maanden oude baby lijdt aan mitochondriële myopathie, een erfelijke aandoening waardoor de organen zich niet kunnen ontwikkelen en die meestal leidt tot een vroege dood. Volgens de artsen van het Queen Medical Center in de Engelse stad Nottingham, waar Indi al sinds haar geboorte opgenomen is, is verder behandelen nutteloos. Dat is ook de mening van de plaatselijke rechter, die opdracht heeft gegeven om de stekker eruit te trekken om zo een eind te maken aan een „zinloze doodsstrijd”.

Haar ouders, Dean en Claire, weigeren zich echter daarbij neer te leggen, maar kunnen het gerechtelijk oordeel niet aanvechten. Dat ligt anders in Italië. Daar hebben ouders het laatste woord en de Rooms-Katholieke Kerk en de invloedrijke prolifebeweging zetten zich met kracht af tegen alles wat naar euthanasie zweemt. Het lot van baby Indi heeft daardoor veel weerklank gevonden onder de Italiaanse bevolking.

Het Vaticaanse kinderziekenhuis Bambin Gesù (Kindeke Jezus) bood aan om Indi aan een nieuwe behandeling te onderwerpen, maar dat stuitte op een weigering van de Britse autoriteiten. De toekenning van het Italiaanse staatsburgerschap, samen met een uitnodiging van de Italiaanse regering om alle kosten voor haar rekening te nemen, kan betekenen dat alsnog toestemming wordt gegeven om haar naar Rome te vervoeren.

Om die wens te realiseren, hebben de ouders nu beroep aangetekend bij het Britse hooggerechtshof. Daar hangt veel van af, zoals blijkt uit het precedent van de 23 maanden oude Alfie Evens in 2018. Voor hem had ook de paus zich ingespannen, maar hoewel ook hij inderhaast een Italiaans paspoort had gekregen, weigerde de Britse regering toestemming te verlenen voor vervoer naar Italië. Vijf dagen later stierf Alfie.

Kritisch

„Men zegt dat er niet veel hoop is voor de kleine Indi, maar ik zal tot mijn laatste snik doen wat ik kan om haar leven te verdedigen”, schreef premier Giorgia Meloni op Facebook. Ook zei ze dat zij in een recent onderhoud met haar Britse premier Rishi Sunak de zaak al had besproken. „Vanuit Italië komt een voorbeeld van vertrouwen en menselijkheid en ik ben blij dat mijn dochter Italiaanse is geworden”, verklaarde vader Dean.

De kerk, de prolifebeweging en de regeringspartijen juichen het regeringsbesluit toe, terwijl de oppositie er maar liever het zwijgen toe doet. De meest kritische reactie kwam van de linkse senator en microbioloog Andrea Crisanti. „Het Engelse medische systeem loopt in de genetica voorop. De kleine naar Italië halen is een nutteloze wreedheid”, verklaarde hij tegenover de Corriere della Sera.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer