Kerk & religieKlimaat
Voorzitter Gereformeerde Bond betreurt oproep PKN voor klimaatmars

Ds. J.A.W. Verhoeven, voorzitter van de Gereformeerde Bond, reageert „met gevoelens van vervreemding” op de oproep van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) om op zondag 12 november deel te nemen aan de klimaatmars in Amsterdam.

Redactie kerk
Ds. J.A.W. Verhoeven. beeld Sjaak Verboom
Ds. J.A.W. Verhoeven. beeld Sjaak Verboom

Dat blijkt uit een brief die de Gereformeerde Bond woensdag publiceerde, in reactie op een oproep van dr. René de Reuver, scriba van de PKN, om op 12 november deel te nemen aan de klimaatmars of die dag in de eigen gemeente stil te staan bij „klimaat en rechtvaardigheid”.

Ds. Verhoeven vindt dat dr. De Reuver „laat merken dat de kerk zelf niet goed weet wat het eigene van de eredienst is. Daar vindt immers bediening van de verzoening plaats.” Volgens de Bondsvoorzitter is de kerkdienst niet inwisselbaar voor een protestmars, „ook niet voor één keer”.

Actiegroepen

Een tweede bezwaar van ds. Verhoeven richt zich op de „verzwagering van kerk en actiegroepen”. De klimaatmars op 12 november wordt mede georganiseerd door Extinction Rebellion en Transnational Institute. Deze groepen lieten zich recent kritisch uit tegenover de rol van Israël in het huidige conflict.

De derde bedenking van ds. Verhoeven gaat over de „interreligieuze viering” die voorafgaand aan de klimaatmars zal worden gehouden in de Amsterdamse Westerkerk. „Op deze manier reduceert de kerk het belijden van Christus tot een traditie, een optie tussen andere”, aldus ds. Verhoeven. „Er is dringend een klimaatverandering nodig in de kerk en in haar communicatie.”

Ds. Verhoeven adviseert om op 12 november „zoveel als mogelijk is lopend of met de fiets in uw eigen gemeente naar de kerk te gaan”.

Paus

Dr. De Reuver meldde maandag dat er liturgiesuggesties beschikbaar zullen komen om aandacht te besteden aan klimaat en rechtvaardigheid. Hij stemde in met een oproep van paus Fransiscus, onlangs. „Voor de paus is het helder: God prijzen en je inzetten en uitspreken voor het klimaat hebben alles met elkaar te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer