Dr. De Reuver: Deelname aan klimaatmars verantwoord alternatief voor bezoeken lokale kerkdienst
In Amsterdam heeft op 12 november een klimaatmars plaats. Kerkgangers zouden de dienst in hun eigen gemeente kunnen verzuimen om daaraan deel te nemen, vindt dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarmee „ondermijnt” hij plaatselijke kerken, reageert ds. Mark de Jager.
Groene Kerken, een initiatief van Kerk in Actie en de Maatschappij van Welstand, neemt op zondag 12 november deel aan de „mars voor klimaat en rechtvaardigheid” in Amsterdam „en hoopt dat veel kerkleden dit voorbeeld volgen”, berichtte de PKN maandag op haar website.
De mars begint om 13.00 uur op de Dam in Amsterdam. Voorafgaand aan de klimaatmars is er om 12.30 uur een „interreligieuze viering” in de Amsterdamse Westerkerk. In deze samenkomst wordt „vanuit de verschillende tradities gebeden en gevierd rond de schepping”. Deelnemers aan de mars zijn ook welkom in de ochtenddienst van de Dominicuskerk, aldus het bericht op de website van de PKN.
Scriba dr. De Reuver kan zich voorstellen dat mensen aarzelen om mee te lopen in de klimaatmars, „omdat ze op zondag wellicht gewoon zijn om naar hun lokale kerkdienst te gaan”. In de jongste nieuwsbrief van Groene Kerken schrijft hij daarover: „Uitgerekend de zondag is toch de dag om samen met anderen God te prijzen? Zeker, maar kan dat niet op heel verschillende manieren, vanaf de kerkbank maar ook vanaf de straat?”
Terughoudend
Ds. De Jager, predikant in Dwingeloo en voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands, reageerde maandag kritisch op X. „De landelijke @PKNnl-scriba die kerkleden actief aanmoedigt om hun lokale erediensten te verzaken… Namens wie spreek je dan? Dit maakt het voor dominees in een klimaatverandering-sceptische context nog moeilijker om Scheppingszorg lokaal te agenderen.”
Volgens ds. De Jager moet de PKN „terughoudender dan terughoudend zijn in uitspraken namens het geheel van de kerk. Dat is aan lokale kerken, die daartoe gestimuleerd kunnen worden. Lokaal moet het gesprek over klimaat zeker worden gevoerd, maar dit soort acties verstoren dat gesprek.”
Dr. De Reuver noemt het loven van God op straat, samen met de Amsterdamse vieringen, als „gelijkwaardig alternatief voor de lokale kerkdienst”, merkt ds. De Jager op. „Zelfs los van de vraag of dat theologisch klopt (ik denk van niet), ondermijnt dat de lokale kerken, en is dat oordeel niet aan hem.”
De Protestantse Kerk meldt ook dat ze „liturgiesuggesties” ter beschikking stelt om op 12 november in lokale gemeenten aandacht te besteden aan klimaat en rechtvaardigheid.