BuitenlandPodcast Sprekend RD
Drie weken oorlog in Israël: Geen plek waar ik liever wil zijn dan hier

Drie weken na de onverwachtse aanval van Hamas op Israël vertelt RD-correspondent Jeannette Gabay vanuit Afik wat de oorlog met haar doet. Van weggaan wil ze nu niet weten. „Het klinkt misschien raar, maar er is geen plek waar ik op dit moment liever wil zijn dan hier.”

Redactie podcast
Jeannette Gabay. beeld RD
Jeannette Gabay. beeld RD

De oorlog is dagelijks onderwerp van gesprek in het dorp waar ze woont. Echtgenoten, familieleden en vrienden dienen als reservist, het luchtalarm gaat met enige regelmaat af en deze week nog was er een raketinslag vlakbij het dorp. Toch zorgt de strijd tot nu toe vooral voor een grote verbondenheid onder de inwoners.

In de podcast vertelt Gabay welke invloed de oorlog op haar gezin –drie zoons van negen, zes en drie– heeft. Zo komt haar oudste zoon met vragen die soms bijna niet te beantwoorden zijn. „Ik vertel hem dan ook dat God een belofte heeft voor het volk Israël. Hij heeft altijd voor hen gezorgd; dat zal Hij ook nu doen.” Zelf probeert Gabay zich te beschermen tegen de soms heftige berichten door maar af en toe het nieuws te checken.

De correspondent, die getrouwd is met een Israëlische man, merkt dat het sentiment sinds de explosie van 17 oktober bij het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza veranderd is in het nadeel van Israël. Dat is, zo zegt ze, lastig te begrijpen voor Israëli’s. „Zelfs als blijkt dat we iets niet hebben gedaan krijgen we er toch de schuld van.” Sinds de explosie, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een afgezwaaide Palestijnse raket, zijn pro-Palestijnse demonstraties wereldwijd opgelaaid.

De afgelopen weken hield Gabay een dagboek bij voor het Reformatorisch Dagblad. Daarin liet ze de lezers zien wat een oorlogssituatie betekent voor het dagelijks leven. Maar haar heeft het persoonlijk ook geholpen. „Op die manier kon ik wat ik meemaakte beter een plek geven.”

Beluister hier de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer