Als echtparen zetten we ons tijdens cursussen en kampen in Finland in voor het huwelijk van anderen. Daardoor wordt ook ons eigen huwelijk gezegend.
Mijn man en ik zijn net terug van een huwelijkscursus die we hadden georganiseerd. Begin november reizen we naar een andere huwelijkscursus, ongeveer 600 kilometer bij onze woonplaats vandaan. Daar geven we een lezing en leiden we een kleine groep. Regelmatig helpen en ondersteunen we individuele echtparen.
Afgelopen zomer hielden we een lezing op een huwelijkskamp, georganiseerd door de Better Marriage Association, in Pieksämäki, een kleine stad in het oosten van Finland. De kampweken worden al bijna vijftig jaar gehouden en zijn inmiddels legendarisch. Talloze echtparen hebben door de cursussen en kampen van de Better Marriage Association nieuwe dingen over hun relatie geleerd en hulpmiddelen gekregen om hun huwelijk te verbeteren. Elk jaar nemen in Finland meer dan 1200 echtparen deel aan de evenementen die deze organisatie aanbiedt.
De Better Marriage Association is een niet-gouvernementele organisatie die het welzijn van gezinnen behartigt door de relatie tussen echtgenoten en hun individuele groei te bevorderen. Het werk, dat gedaan wordt door vrijwilligers, is gebaseerd op een christelijke visie op het huwelijk.
Geven is ontvangen
Twintig jaar geleden namen we deel aan het eerste huwelijkskamp. Sindsdien hebben we in totaal ongeveer zes maanden besteed aan verschillende kampen en cursussen. Ons wordt vaak gevraagd waarom we steeds weer terugkomen en onze vrije tijd ten behoeve van anderen gebruiken. En niet alleen tijd, maar ook geld, want groepsleiders krijgen doorgaans slechts een kleine korting op de deelnameprijs. Het gezegde ”Geven is ontvangen” wordt werkelijkheid in de huwelijksbediening. Als we anderen helpen, worden we zelf gezegend. We pakken relatieproblemen aan maar dat dient ook onze eigen relatie.
Het is belangrijk om als echtpaar herhaaldelijk herinnerd te worden aan de kracht van vergeving, effectieve communicatie, het belang van toewijding, het koesteren van de tijd die je samen doorbrengt, het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, enzovoorts. Een ander belangrijk aspect van het huwelijkswerk is groeien als persoon. Het is een misvatting dat je een ander zou kunnen veranderen. Dat kan niet, je kunt alleen jezelf veranderen, en dat is ook niet gemakkelijk. Je moet jezelf vernederen om als mens te kunnen groeien en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen woorden, daden en keuzes, zoals volwassenen dat doen. Maar met Gods hulp is het mogelijk.
In ons huwelijkswerk hebben we gezien dat ook christenen niets menselijks vreemd is. Er is in christelijke gezinnen evengoed sprake van ontrouw, geestelijk en lichamelijk geweld, dominantie, verschillende verslavingen, haat, onbegrip en trots.
Gebed
Met Gods hulp kan het onmogelijke mogelijk worden. Kunnen knopen worden losgemaakt. Kan een verbroken verbinding worden hersteld. Kan zelfs een doodlopende weg in gezamenlijkheid worden omgebogen. God kan ons ook de kracht geven om te vergeven. En vergeving maakt vrij.
We doen het huwelijkswerk al biddend en ontdekken zo hoe God werkt. Hij zet zich in voor huwelijken en gezinnen. Wonderen gebeuren. Afgelopen voorjaar steunden we een echtpaar dat geen banden had met een christelijke kerk. We hebben het echtpaar een paar keer ontmoet en het uit een crisissituatie kunnen bevrijden. We hadden ook de mogelijkheid om ervoor te bidden. Dat was heel betekenisvol. Misschien had nog nooit iemand voor deze man en vrouw gebeden. De hemel kwam hun leven binnen toen wij voor hen baden. Ik bid nog steeds voor hen, als de Heilige Geest mij eraan herinnert.
De auteur is hoofdredacteur van Seurakuntalainen, een christelijke nieuwswebsite in Finland. Daarnaast is ze fotograaf en betrokken bij de gemeentepolitiek. Dit artikel verscheen eerder op CNE.news