BinnenlandAanval op Israël

Gepeste Joodse leerlingen wisselen van school

In Amsterdam zijn afgelopen dagen zeker zes Joodse kinderen van school gewisseld vanwege pesterijen door de oorlog in Israël. Ook liggen er „tientallen aanvragen” van ouders die serieus overwegen hun kind naar een Joodse school te sturen, stelt het Centraal Joods Overleg (CJO) donderdag.

Maarten Costerus en Anne Lok
19 October 2023 13:29
De Joodse school Cheider. beeld Cheider
De Joodse school Cheider. beeld Cheider

„En dat is nog maar het begin”, vreest CJO-voorzitter Chanan Hertz­berger. „Hoe langer het conflict in Israël duurt, hoe groter de spanningen worden. Ook op scholen.”

Hertzberger denkt dat de drie Joodse scholen in Amsterdam een grote toestroom op termijn niet aankunnen. „Ze kunnen al moeilijk aan leraren komen gaat om kleine aantallen toch?nou, er zijn tientallen aanvragen, terwijl het conflict nog maar net begonnen is… en hij zegt: hoe langer het duurt, hoe meer kans op nog meer kinderen die zich onveilig voelen.”

Hij benadrukt dat het voor Joodse kinderen van belang is dat de Onderwijsminister en scholen duidelijk steun uitspreken voor de Joodse gemeenschap. De overheid zou volgens hem ook instructies moeten geven aan scholen dat zij terreur moeten veroordelen, ongeacht hun positie in het conflict. „Dat gebeurt nu niet sterk genoeg. Leidinggevenden zijn veel te bang zich uit te spreken.”

Hitlergroet

De 13-jarige Chaya was „doodsbang” om naar school te gaan, vertelt haar moeder donderdag in Het Parool. Daarom besloot ze met haar dochter mee te gaan. „En ja, meteen toen we aankwamen, bracht een jongen de Hitlergroet.” Het meisje is intussen van school gewisseld.

19760641.JPG
Verdoner. beeld ANP, Sem van der Wal

Pestgedrag op school mag niet worden getolereerd, vindt nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner. Joodse kinderen die om hun achtergrond worden gepest, raadt hij aan dat direct te melden. „De docent moet in zo’n geval meteen ingrijpen en in gesprek gaan met de pesters. Belangrijk is ook dat pestgedrag in de klas besproken wordt. De docent is normstellend en dient duidelijk te maken dat dergelijk gedrag onacceptabel is.”

Meer meldingen

Verdoner ziet ook een taak voor de ouders van plaaggeesten. Pestgedrag op school ontstaat volgens hem vaak door wat kinderen thuis meekrijgen over bijvoorbeeld Joden. „Mensen mogen daar een mening over hebben. Maar antisemitische denkbeelden mogen niet bestaan.”

Antisemitisme is van alle tijden. Sinds de aanval van Hamas krijgt Verdoner echter veel meer meldingen. Dat vindt hij „bijzonder zorgelijk. We willen een democratische rechtstaat zijn, waarin iedereen zich vrij kan voelen. Daarin falen we als mensen zich niet veilig voelen.”

Verdoner krijgt veel signalen over Joodse kinderen die worden lastiggevallen op het schoolplein of in appgroepen. „Er worden leuzen naar hen geroepen of antisemitische opmerkingen over hen gemaakt. Op een kind heeft zoiets een enorme impact, meer dan bij volwassenen.”

Pestgedrag richting Joden hangt volgens de coördinator samen met de toenemende polarisering van de maatschappij. „Mensen zien elkaar steeds meer in een wij-zij-verhouding. Sociale media versterken dat gevoel, doordat mensen allerlei nieuwsberichten zonder enige context binnenkrijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer