EconomieDuurzaamheid
Eigenaar zonnepanelen tot 270 euro per jaar duurder uit

Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract sluit, is tot wel 270 euro per jaar duurder uit. Bijna alle energiemaatschappijen brengen extra kosten in rekening vanwege het salderen, meldt het AD.

ANP
beeld ANP, Jeffrey Groeneweg
beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl naar de tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Het verschil ontstaat vooral door het niet toekennen van de zogeheten cash-backs, een bedrag dat bij afloop van het contract wordt betaald door het energiebedrijf. Dat kan 120 tot wel 270 euro per jaar schelen.

Energiemaatschappij Vandebron kreeg in augustus veel kritiek toen het bedrijf als eerste aankondigde een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Dat is nodig, stelt het bedrijf, om de salderingsregeling mee te bekostigen. Met die regeling mogen consumenten de energie die ze in de zomer opwekken en leveren gratis weer afnemen in de donkere maanden; opbrengst en verbruik worden tegen elkaar weggestreept. Dat kost energiebedrijven veel geld omdat energie in de winter veel duurder is, en dat wordt ook betaald door mensen zonder zonnepanelen.

Vandebron was eerlijk over de extra kosten. Andere bedrijven verhoogden afgelopen tijd ook de lasten voor zonnepaneeleigenaren zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer