Kerk & religie
NBG presenteert Bijbeluitgave rond thema migratie

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) heeft zaterdag de Migration Bible, migratiebijbel, gepresenteerd.

Redactie kerk
Stefan van Dijk (links) van het NBG overhandigde zaterdag in Egmond aan Zee de Migration Bible aan Samuel Lee. beeld Willem Jan de Bruin
Stefan van Dijk (links) van het NBG overhandigde zaterdag in Egmond aan Zee de Migration Bible aan Samuel Lee. beeld Willem Jan de Bruin

Dat gebeurde tijdens de World Assembly van de United Bible Societies, de vergadering van Bijbelgenootschappen van over heel de wereld, bijeen in Egmond aan Zee.

De Bijbel staat vol verhalen over migratie, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. „Denk aan het verhaal van Ruth en Naomi, of aan de roeping van Abraham. En het is ook echt een Bijbels thema dat alle christenen als migranten beschreven worden.”

De Engelstalige Migration Bible „laat de lezers ontdekken dat in Gods verhaal met de mensheid migratie een terugkerend thema is”, aldus het NBG. De Bijbeleditie moet ook „verbindend” werken tussen migranten en niet-migranten door thema’s als ”gastvrijheid” te belichten. De uitgave belicht ook migranten en bevat Bijbelleesplannen rond thema’s als ”veerkracht” en ”hoop”.

De Migration Bible is bedoeld voor (Engelssprekende) migranten en hun pastors, contacten en hulpverleners, en voor mensen die persoonlijk of in hun werk met migranten te maken hebben, stelt het NBG. De uitgave bevat de Bijbel in de Good News Translation.

Het NBG overhandigde het eerste exemplaar aan migratietheoloog Samuel Lee, lid van de internationale redactie van deze uitgave en verbonden aan het Centrum voor Migratietheologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Lee: „Er is niets nieuws onder de zon. De ervaringen van migranten van nu lijken op vele ervaringen uit de Bijbel. Dat stemt tot nadenken over hoe we omgaan met migranten.”

NBG-directeur Buitenwerf stelt dat de Bijbeluitgave „heel relevant” is, „zeker nu migratie een veelbesproken thema is. Daarom belichten we in deze uitgave wat de Bijbel erover zegt.”

In de uitgave –ruim 1400 bladzijden– zijn 17 thema-artikelen, 15 portretten van migranten-van-nu en 22 leesplannen opgenomen. De thema-artikelen zijn geschreven door migranten en experts uit alle werelddelen, onder wie Lee. Hij schrijft over vijf principes voor christen-migranten. Ruth Padilla DeBorst beschrijft het thema klimaatverandering en migratie. Carolina Pineda gaat in op de vraag hoe de Bijbel kan helpen bij het omgaan met trauma.

Zo’n 400 Bijbelverspreiders uit 140 landen zijn sinds vrijdag in Egmond aan Zee voor overleg en ontmoeting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer