Kerk & religie
In heel het land gebedsbijeenkomsten en acties voor Israël

Kerken en organisaties in heel Nederland houden deze week bijeenkomsten en acties om steun te betuigen aan het door oorlogsgeweld getroffen Israëlische volk.

Redactie kerk
Een Israëlische vlag wordt geprojecteerd op de Bethelkerk in Urk, tijdens een Israëlbijeenkomst woensdagavond. beeld Het Urkerland, Klaas Ras
Een Israëlische vlag wordt geprojecteerd op de Bethelkerk in Urk, tijdens een Israëlbijeenkomst woensdagavond. beeld Het Urkerland, Klaas Ras

In de Bethelkerk in Urk vond woensdagavond een samenzangavond plaats waar onder anderen de Israëlische ambassadeur Modi Ephraïm en de voorzitter van het Joods Nationaal Fonds, David Kornmehl, het woord voerden.

Op de Dam in Amsterdam organiseren een aantal Israëlorganisaties, waaronder Christenen voor Israël en het Centrum Informatie en Documentatie Israël, donderdag om 17.00 uur een manifestatie om steun te betuigen aan Israël.

In de Bommelerwaard is het initiatief genomen de kerkklokken te luiden als teken van steun aan Israël en als roep om gerechtigheid en vrede. Dat meldde ds. A.N. van der Wind, predikant van de hervormde gemeente Bruchem-Kerkwijk. Het klokgelui zal vrijdagavond klinken van 19.00 tot 19.15 uur. Dit moment valt samen met het begin van de joodse sabbat. De initiatiefnemers nodigen kerken elders in het land uit om zich aan te sluiten.

De ChristenUnie roept op om vrijdagavond aan te haken bij het joodse gebruik om uiterlijk achttien minuten voor zonsondergang twee kaarsen aan te steken. Wie meedoet, herdenkt daarmee de slachtoffers van de Hamas-aanslag van zaterdag in Israël, aldus de partij in een toelichting. Volgens politiek leider Mirjam Bikker van de ChristenUnie geeft de partij met het initiatief uiting aan de „diepe band” met Israël. Christenen voor Israël is mede-organisator.

19738525.JPG
Bezoekers op de Israëlbijeenkomst in de Urker Bethelkerk, woensdagavond. beeld Het Urkerland, Klaas Ras

De Verkenners, een videoproject van drie samenwerkende Israëlstichtingen, verzorgt samen met de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk vrijdagavond een live-uitzending voor jongeren over de situatie in Israël. Sprekers zijn onder anderen Albert en Martha Groothedde, voormalige Israëlwerkers voor het Centrum voor Israëlstudies.

Een gebedsgroep in Zwartsluis organiseert zaterdagmiddag een gebedsbijeenkomst „voor alle slachtoffers in het land: Palestijnen, Arabieren, Joden en christenen”, aldus de groep op Zwartsluisactueel.nl.

Christenen voor Israël belegt zaterdagavond een bemoedigingsavond voor Israël in de Bovenkerk te Kampen. De leiding van de gebeds- en samenzangavond is in handen van evangelist Bert Noteboom.

De plaatselijke kerken in Nieuwe-Tonge, op Goeree-Overflakkee, beleggen maandagavond een interkerkelijke bidstond in het kerkgebouw van de hervormde gemeente (PKN). Naast gebed voor Israël is er een overdenking waarin de Psalmen 78, 79 en 80 centraal staan. Daarin gaat het over de liefde van God voor Zijn volk, de klacht over de ondergang van Jeruzalem en het gebed om het herstel van Israël, aldus de organisatoren van de avond.

De geplande concerten van de Shalva Band uit Israël worden omgevormd tot solidariteitsconcerten voor Israël, zo meldt organisator Christenen voor Israël. De Band kan door de huidige situatie niet naar Nederland komen. De eerste avond vindt maandag in Oud-Beijerland plaats. Deze zal in het teken staan van verootmoediging, gebed en solidariteit. Naast samenzang zullen er sprekers zijn uit Nederland en Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer