Kerk & religie
Kerkelijke organisaties betuigen steun aan Israël

Verschillende kerkelijke organisaties hebben maandag hun steun betuigd aan het land Israël vanwege de oorlog die terreurorganisatie Hamas zaterdag begon.

Redactie kerk
De Israëlische ambassadeur in Den Haag, Modi Ephraim. beeld Dirk Hol
De Israëlische ambassadeur in Den Haag, Modi Ephraim. beeld Dirk Hol

Het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten (GG) stuurde maandag een brief aan de Israëlische ambassadeur in Den Haag, Modi Ephraim. In de brief uit het deputaatschap zijn „diepste solidariteit met het volk van Israël op dit moment van verschrikkelijke omstandigheden”. Het deputaatschap zegt geschokt te zijn door de „ongekende” terroristische aanvallen vanuit Gaza en te bidden voor de bescherming van Israël, zijn leger, burgers en soldaten en „onze vele vrienden in het land”. Met Psalm 121 wenst het deputaatschap de ambassadeur „alle kracht en moed en de leiding en bescherming van de God van Abraham, Izak en Jakob. Bovenal wensen we u de regering van de Vredevorst over Wie Jesaja profeteerde in Jesaja 9:1-7”, aldus de brief.

Het deputaatschap bereidt een noodhulpactie voor in samenwerking met Stichting Steunfonds Israël Isaac da Costa.

Verklaring PKN

Het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) plaatste maandag een „boodschap van medeleven aan de Joodse gemeenschap in Nederland” op de website, waarin het zijn „verbijstering” uitspreekt over „de verschrikkelijke beelden van de afgelopen dagen. Golven van terreur spoelen over Israël heen, die zeer diepe wonden slaan bij zowel de Joodse bevolking in Israël als in de Joodse gemeenschap in Nederland. Geen enkele situatie rechtvaardigt deze daden van terreur”, aldus de verklaring, die is ondertekend door scriba dr. René de Reuver.

Zaterdag plaatste het PKN-moderamen ook al een bericht over de situatie in Israël. Daarop kwam kritiek van verschillende predikanten; de verklaring zou te weinig steun uitspreken aan Israël.

De Raad van Kerken in Nederland plaatste eveneens maandag een verklaring op de website. De Raad is „geschokt en ontzet over de uitbarsting van terreur in Israël, die een onbeschrijflijk leed teweeg heeft gebracht”. „Medeleven en gebeden” van de Raad gaan uit naar zowel de Israëlische als de Palestijnse slachtoffers. „We hopen dat de politieke leiders en autoriteiten in Israël en de Palestijnse gebieden een dialoog starten met het doel verzoening te bevorderen”, aldus de verklaring.

Bidstond

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de PKN constateert dat Hamas „nietsontziend geweld” gebruikt en doet, met een verwijzing naar Psalm 125, „een appèl op de gemeenten om blijvend te bidden om recht en vrede”. „Onze minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz, zei: „Wie meent deze terreur uit te kunnen storten over de Joodse bevolking, die kan niet anders dan ons tegenover zich vinden. Schouder aan schouder. Eén met Israël.” Die laatste woorden onderschrijven we, „één met Israël”, nu het volk van Gods verkiezing opnieuw aangevallen is door een tegenstander die haar totale ondergang beoogt”

De hervormde gemeente te Genemuiden belegde maandagavond een bidstond om haar „verbondenheid aan het volk van Israël te tonen”. Ds. G.H. Molenaar mediteerde daarbij over Exodus 17:8-16, dat gaat over de strijd van de Amalekieten tegen Israël. Verder werd er in de dienst gezongen en gebeden.

Het deputaatschap Bijzondere Noden van de GG verzond maandag een digitale nieuwsbrief waarin het aandacht vroeg voor de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. „Onze partnerorganisaties in Gaza en op de Westbank roepen op tot gebed voor het conflict en voor bescherming van de burgers in deze gebieden”, aldus de nieuwsbrief. Een partnerorganisatie op de Westelijke Jordaanoever liet het deputaatschap weten „diepbedroefd” te zijn over het geweld en de vele doden. „Bid voor bescherming van alle mensen in het Bijbelse Land”, schreef de organisatie aan Bijzondere Noden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer