BuitenlandEuropese Commissie
Hoekstra wordt Eurocommissaris

Het Europees Parlement heeft zoals verwacht ingestemd met de benoeming van Wopke Hoekstra in de Europese Commissie. 279 parlementariërs waren voor, 173 tegen. 33 onthielden zich van stemming. Voor de benoeming was een eenvoudige meerderheid nodig. Ook de kandidatuur van Maroš Šefčovič werd gesteund.

Wopke Hoekstra verlaat het Europees Parlement. beeld ANP,  RAMON VAN FLYMEN
Wopke Hoekstra verlaat het Europees Parlement. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Het parlement hield een geheime stemming, waardoor niet bekendgemaakt is wie voor de commissarissen was en wie tegen. Wel gingen aan de stemming een urenlange ondervraging en de beantwoording van schriftelijke vragen vooraf, waarin Hoekstra werd doorgelicht door volksvertegenwoordigers. Daarna bleek al dat hij op steun kon rekenen.

Vooraf hadden CDA, VVD en GroenLinks steun voor Hoekstra aangekondigd. PvdA, SGP, de voormalige JA21’ers en de Partij voor de Dieren verklaarden zich tegen. PvdA-klimaatman Mohammed Chahim was een uitzondering. Hij steunde de kandidatuur van Hoekstra op het laatste moment alsnog omdat hij als vicevoorzitter van de S&D-groep de partijlijn wilde volgen, schreef hij op X.

Hoekstra vervangt samen met Šefčovič Frans Timmermans. Die was de tweede man in de Europese Commissie en had de leiding over het klimaatbeleid, maar stapte op om leiding te geven aan de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. Šefčovič was al Eurocommissaris, maar krijgt er taken bij. Hij kreeg daar iets meer steun voor dan Hoekstra: 322 voor, 158 tegen.

De benoeming van Hoekstra is pas definitief als hij steun krijgt van de regeringen van de lidstaten. Dat is een hamerstuk in de bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie, aanstaande maandag. Hoekstra heeft daarom maandag aan het eind van de ochtend al zijn eerste afspraak in zijn nieuwe functie. Dan spreekt hij in Spanje over de aanstaande klimaattop COP28. Hij moet op enig moment ook nog een eed afleggen voor het Europese Hof van Justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer