Fel debat presidentskandidaten VS: „We gaan je Donald Duck noemen”
Geen van de zeven deelnemers aan het tweede debat tussen Republikeinse presidentskandidaten heeft woensdagavond een overwinning behaald. De echte winnaar is Donald Trump, die schitterde door afwezigheid.
Het debat in de bibliotheek van voormalig president Ronald Reagan in Simi Valley (Californië) was fel. De deelnemende kandidaten interrumpeerden vaak en schreeuwden soms zelf tegen elkaar. De debatleiders, geroutineerde televisiejournalisten van Fox News, hadden geregeld moeite de regie te behouden. Enkele keren waarschuwden ze zelfs de microfoon dicht te draaien als een kandidaat niet snel zijn mond hield.
Grote afwezige was Donald Trump. Die hield op het moment dat het tv-debat plaatshad een toespraak in de autofabrieken van Detroit en trok daarmee veel aandacht van kijkers naar zich toe. Voorafgaand aan het debat zei Trump het niet nodig te vinden eraan deel te nemen omdat hij in de peilingen alle concurrenten ver achter zich laat. „Waarom zou ik me dan twee uur lang blootstellen aan aanvallen van incapabele kandidaten,” zei hij eind vorige week nog eens. „Alleen maar tijdverspilling.”
Boos op Trump
Dat neemt niet weg dat verschillende deelnemers woensdagavond harde kritiek op Trump hadden. Het meest fel was Chris Christie. Die zei richting de voormalige president: „Je bent hier vanavond niet; niet vanwege peilingen en niet vanwege je aanklachten. Je bent hier vanavond niet omdat je bang bent om op dit podium te staan en je te verdedigen.”
Hij waarschuwde Trump dat hij zijn naam volledig te grabbel gooit door het voortdurend te laten afweten in de campagne. „Wij gaan je Donald Duck noemen”, aldus Christie. Trump schoot direct terug op Christie in een Truth Social-post en noemde hem een „zwerver”. De enige die het voor Trump opnam was ondernemer Vivek Ramaswamy. Hij vindt dat er op Trumps erfenis moet worden voortgebouwd.
Ramaswamy, die tijdens het eerste debat sterk uit de bus kwam, had het overigens zwaar. Hij werd aangevallen op de zakelijke relaties die hij voorheen met China had. De betrekkingen met dat land was een thema dat op diverse momenten aan de orde kwam.
Nikki Haley, de voormalige Amerikaanse ambassadrice bij de VN en enige vrouwelijke deelnemer, begon in dat verband over het gebruik van Tik Tok door Ramaswamy. Ze wees erop dat China dit internetplatform gebruikt om gegevens van Amerikanen te verzamelen. Bovendien noemde ze de verslavende invloed die Tik Tok heeft op jongeren. „We kunnen je daarom niet vertrouwen.” Die verdedigde zich door te zeggen dat hij juist die jongeren wilde bereiken. Daarop antwoordde Haley, die sterker naar voren kwam dan bij het eerste debat, heel cynisch: „Elke keer als ik u hoor, voel ik me weer een beetje dommer.”
Slavernij
De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, die van de zeven deelnemers het beste in de peilingen scoort, werd door Haley aangevallen op zijn energiepolitiek en op het recente besluit dat in het geschiedenisonderwijs over de slavernij niet alleen aandacht mag zijn voor de zwarte kanten ervan. DeSantis zei dat dit voorschrift was opgesteld door „zwarte historici” en dat vicepresident Kamala Harris er een karikatuur van heeft gemaakt. Daarop werd hij door Tim Scott, de enige zwarte kandidaat, geïnterrumpeerd met de opmerking dat er niets positiefs is te zeggen over de slavernij. Dat leverde Scott een langdurig applaus op.
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2FANP_479529958_2993d86148.jpg” caption=“Terwijl zijn zeven Republikeinse rivalen debatteerden, bezocht Donald Trump een autofabriek in Detroit. Daar bekritiseerde hij zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Door in te zetten op elektrische auto’s, helpt Biden de Amerikaanse auto-industrie om zeep, aldus Trump. “Je kunt loyaal zijn aan werk of je kunt loyaal zijn aan milieugekken”, zei hij tegen een groep van enkele honderden uitgenodigde werknemers. beeld AFP, Matthew Hatcher” alt=“ANP-479529958.jpg” />
Voormalig vicepresident Mike Pence pleitte voor afschaffing van de Green New Deal, het pakket maatregelen bedoeld om de verslechtering van milieu en klimaat tegen te gaan. „De Green New Deal-agenda van Joe Biden is goed voor Peking en slecht voor Detroit.”
Verder moest Pence zich verweren op het punt van lhbti-emancipatie en haatmisdrijven. Pence zei daarop: „Als president van de Verenigde Staten zal ik opkomen voor de veiligheid en de burgerlijke vrijheden van elke Amerikaan van elke achtergrond. En ik wil dat het Amerikaanse volk dat weet.” Wel zei hij zich te keren tegen het ondersteuningsbeleid voor transgenderjongeren dat ouders uitsluit. „Dat is geen slecht beleid, dat is krankzinnig”, zei hij.
Over twee dingen waren de kandidaten het eens: er moet iets gebeuren aan de toestroom van immigranten en het stoppen van de steun aan Oekraïne is geen optie.