BuitenlandVerenigde Staten
Zaak tegen zoon Hunter kan verkiezingscampagne Joe Biden flink hinderen

Dat president Joe Biden houdt van zijn zoon Hunter, neemt niemand hem kwalijk. Tegelijk is en blijft deze 53-jarige zoon een politiek blok aan het been van de president. Als het aan de Republikeinen ligt, kan hij er zelfs over struikelen.

Hunter Biden verlaat het gerechtsgebouw in Wilmington, waar woensdag een zaak tegen hem diende. beeld AFP, Mark Makela
Hunter Biden verlaat het gerechtsgebouw in Wilmington, waar woensdag een zaak tegen hem diende. beeld AFP, Mark Makela

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, overweegt een afzettingsprocedure tegen Joe Biden te starten. Hij heeft geen harde feiten die de inzet van dit zware middel rechtvaardigen. Maar door een impeachmentprocedure zouden er wel meer feiten rond de president –en vooral rond zijn zoon– boven water kunnen komen. Die kunnen dan ingezet worden in de komende strijd om het presidentschap. In het meest vergaande geval zouden ze gebruikt kunnen worden om Biden daadwerkelijk van de presidentiële troon te stoten.

Ruis is er al jaren rond Hunter Biden. Tijdens de campagne van 2020 waren er aanhoudend berichten dat Hunter zich tijdens zijn zakelijke activiteiten in Oekraïne schuldig gemaakt zou hebben aan corruptie. Daarbij zou ook Joe Biden betrokken zou zijn geweest. Hard bewijs werd daarvoor echter niet gevonden.

Onderzoek naar de zakelijke activiteiten van Hunter wees wel uit dat hij in 2017 en 2018 verzuimd heeft 100.000 dollar aan inkomstenbelasting te betalen. Bovendien zou hij bij de aanschaf van een vuurwapen hebben gelogen over zijn drugsgebruik. Biden heeft zelf erkend dat hij in die jaren zeer geregeld crack rookte.

Eind juni sloot justitie een deal met Hunter. Hij zou bekennen schuldig te zijn aan belastingontduiking en illegaal wapenbezit. In ruil daarvoor zou hij een celstraf ontlopen.

Afgelopen woensdag zou een en ander formeel zijn beslag krijgen in de federale rechtbank in Wilmington. Maar daar stak rechter Maryellen Noreika een stokje voor. Op de vraag of er, naast deze schikking, verder strafrechtelijk onderzoek naar Hunter Biden loopt, gaf openbaar aanklager Leo Wise een bevestigend antwoord. Daarop schorste Noreika de zaak. Ze wil eerst meer duidelijkheid of deze deal ook gevolgen heeft voor eventuele strafvervolging van Hunter in andere zaken. Volgende week zal zij besluiten of de deal standhoudt.

Omdat de deal wellicht niet doorgaat, verklaarde Hunter (anders dan oorspronkelijk was afgesproken) geheel onschuldig te zijn. Dat betekent dat de zaak nog langer zal duren.

Republikeinen zijn blij met de schorsing. Zij maakten fors bezwaar tegen de deal die justitie eind juni met de zoon van de president sloot. Volgens de Republikeinen was die overeenkomst een voorbeeld van klassenjustitie.

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden doet ook onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Joe Biden bij eventuele malversaties van zijn zoon. De president heeft altijd volgehouden geen weet te hebben gehad van zakelijke activiteiten van zijn zoon. Heel recent heeft hij dat enigszins genuanceerd. Nu zegt hij dat hij er niet actief bij betrokken was. Tijdens de komende strijd voor de presidentverkiezingen kan de ruis rond Hunter de campagne van vader Biden danig hinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer