PolitiekPodcast Sprekend RD
Moeilijke kabinetsformatie op komst

In de 15e podcastaflevering van Sprekend RD kijkt politiek redacteur Jakko Gunst terug op de eerste dag van Algemene Beschouwingen. Ook geeft hij commentaar op het optreden van de nieuwe fractievoorzitters van de SGP, ChristenUnie en het CDA. Jakko verwacht dat na de verkiezingen partijen tot elkaar veroordeeld zijn die in de campagne als kemphanen tegenover elkaar stonden. Volgens hem wacht een moeilijke formatie.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Een aantal Tweede Kamerleden maakten hun debuut als fractievoorzitter. Stoffer, Bikker en Bontebal kunnen terugzien op een geslaagd debuut. In de podcast gaat Jakko Gunst uitvoering in op hun optreden. Alle ogen waren tijdens de Algemene Beschouwingen gericht op Omzigt (NSC). Volgens de peilingen kan NSC een van de grootste partijen worden. Opvallend was dat Omzigt geen kritische vragen kreeg. Jakko Gunst geeft aan dat dit komt doordat we nog moeten wachten op zijn verkiezingsplan. Zodra het plan bekend is, zullen politici hem ook kritisch gaan bevragen op zijn plannen.

Krijgen we straks een links of een rechts kabinet? Jesse Klaver probeert de indruk te geven dat er straks een linkse meerderheid komt en probeert de twijfelaars over de streep te trekken. Dilan Yeşilgöz wil een rechtse meerderheid. Ze houdt ook de mogelijkheid open om met de PVV te regeren. Maar waarschijnlijker is het dat partijen die nu als kemphanen tegenover elkaar staan, straks bij de formatie tot elkaar veroordeeld zijn en op dossierniveau overeenstemming moeten zien te bereiken.
Beluister hier de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer