BinnenlandCoalitie Goes
SGP/CU: vertrek Nieuw Goes uit coalitie is complete verrassing

De partij Nieuw Goes is uit het dagelijks gemeentebestuur van Goes gestapt. De aanleiding zou zijn dat de partij zich niet serieus genomen voelt binnen de coalitie. Nieuw Goes zegt dat er in haar fractie al lange tijd onvrede heerst over de manier van besturen in Goes.

Jan Dirk van Scheyen
Goes. beeld RD, Henk Visscher
Goes. beeld RD, Henk Visscher

De partij maakte woensdagochtend bekend uit de coalitie te stappen. Wethouder Martijn Vermeulen heeft zijn ontslag aangeboden. De coalitie, die verder bestaat uit PvdA/GroenLinks, SGP/ChristenUnie en Partij voor Goes, heeft nu geen meerderheid meer.

Fractievoorzitter Piet Bal van Nieuw Goes vertelt desgevraagd dat zijn partij „eigenlijk al sinds het aantreden van de coalitie anderhalf jaar geleden het gevoel heeft zijn ei niet kwijt te kunnen”.

Bal: „Er heerst een bepaalde bestuurscultuur, waarbij coalitiebesluiten overdreven belangrijk worden gevonden. Wij hadden soms echt het gevoel dat we bij besluitvorming moesten tekenen bij het kruisje, terwijl we het lang niet altijd met voorstellen eens waren. Dan bouwt onvrede zich op. Zo hadden wij zorgen over de gemeentelijke uitgaven, kon Goes die wel allemaal dragen? Dat er een miljoen euro werd bestemd voor de bouw van twee nieuwe lokalen voor de openbare school in Kloetinge ging er bij ons eigenlijk niet in.”

Er is volgens Bal sprake van „een optelsom van een aantal zaken die wat ons betreft knellen, en nu is het moment gekomen dat we daar niet langer in meegaan.”

Nieuw Goes bestaat sinds vier jaar, de partij kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de stem van zo’n drieduizend inwoners van Goes en omgeving.

Coalitiegenoot SGP/CU is „volledig verrast én teleurgesteld” door het besluit van Nieuw Goes om op te stappen. „De partij zegt zich vanaf het begin niet thuis te hebben gevoeld in de coalitie en zich niet gehoord te voelen”, zegt SGP/CU-fractievoorzitter Johnny Lukasse desgevraagd. „Ze beweren ook dat er te weinig ruimte was voor hun ideeën, er zou binnen de coalitie zelfs sprake zijn van achterkamertjespolitiek. Maar heel eerlijk: ik herken mij hier absoluut niet in.”

Lukasse zegt wel „te vermoeden” wat de werkelijke reden is van de stap, maar wil daar pas volgende week tijdens een extra vergadering van de Goese gemeenteraad meer over zeggen.

Donderdag 21 september overleggen de fractievoorzitters in Goes over de ontstane situatie. Nu de coalitie geen meerderheid meer heeft, zouden de collegepartijen op zoek moeten gaan naar een nieuwe coalitiegenoot, of het formatieproces moet eventueel opnieuw, aldus Lukasse.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer