Buitenland
EU eist dat Azerbeidzjan aanval op Armeense enclave direct staakt

De Europese Unie eist dat Azerbeidzjan onmiddellijk stopt met de aanval die het heeft ingezet op het etnisch Armeense Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan mag het geweld niet aangrijpen om de Armeniërs uit het gebied te verjagen, waarschuwt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

ANP

Ook Charles Michel, de voorzitter van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen, stelt dat „het militaire optreden door Azerbeidzjan onmiddellijk moet worden gestaakt”. Dat is nodig om een „echte dialoog” tussen de Azerbeidzjaanse regering en de Armeniërs in Nagorno-Karabach mogelijk te maken, twittert hij. Michel spreekt van „verpletterend nieuws” uit de door Azerbeidzjan omsloten enclave. De Belg bemiddelt al geruime tijd om het weer opgelaaide, tientallen jaren oude conflict op te lossen.

De EU veroordeelt de militaire escalatie in en rond Nagorno-Karabach, betreurt het bloedvergieten en vreest de gevolgen. „Dit mag geen excuus zijn om de verdrijving van de lokale bevolking af te dwingen”, waarschuwt Borrell.

Azerbeidzjan en de Armeniërs in Nagorno-Karabach moeten dringend terug naar de onderhandelingstafel, stelt de hoogste diplomaat van de EU. De unie „blijft klaarstaan” om dat te ondersteunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer