Politiekprinsjesdag
Bonte coalitie in Kamer wil geen extra accijns op benzine en diesel

Het ziet ernaar uit dat de voorgenomen accijnsverhoging op benzine en diesel per 1 januari aanstaande niet doorgaat.

Jongen rolt de rode loper uit voor de Koninklijke Schouwburg. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg
Jongen rolt de rode loper uit voor de Koninklijke Schouwburg. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Een bonte groep van fracties in de Tweede Kamer spreekt zich woensdag daartegen uit tijdens de algemene beschouwingen over de begroting van volgend jaar.

Het demissionaire kabinet-Rutte IV wil de benzine- en dieselprijs tot 21 cent verhogen. In juli gingen de brandstofprijzen ook al omhoog omdat het kabinet toen een deel van de accijnskorting terugdraaide, die na het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne werd doorgevoerd. Het resterende deel van de korting wil het kabinet per 1 januari ongedaan maken. Met de inflatiecorrectie erbij zouden de brandstofprijzen tot 21 cent stijgen.

Een Kamermeerderheid van VVD, PVV, SP, BBB, FvD, DENK, Fractie Den Haan, BVNL en JA21 wil de accijnsverhoging nu van tafel. Mogelijk sluiten ook andere fracties zich nog aan bij deze gelegenheidscoalitie.

Groeifonds

Als de accijnsverhoging niet doorgaat, loopt de schatkist zo’n 1,2 miljard euro op jaarbasis mis. VVD-fractievoorzitter Hermans wil dat gat dekken uit het Nationaal Groeifonds, waarmee projecten worden ondersteund die tot economische groei op de langere termijn leiden. Een deel van het bedrag is nog niet toegewezen aan projecten en ligt dus nog op de plank. Maar dat is alleen een oplossing voor 2024. Het nieuwe kabinet moet met een definitieve oplossing komen.

D66 vindt de accijnsverlaging een slecht plan. Volgens de partij is dat slecht voor het klimaat en het helpt alleen de Nederlanders die veel rijden. D66-fractievoorzitter Paternotte komt woensdag met een plan om via de belastingen de werkenden tegemoet te komen zodat ze meer overhouden van hun loon.

Het voorstel om de accijnzen te verlagen komt in een tijd dat subsidies voor fossiele brandstoffen in een kwaad daglicht staan. Dagelijks vinden in Den Haag demonstraties plaats om aan die subsidies een eind te maken.

Armoedebestrijding

Eerder lekte al uit dat het demissionaire kabinet 2 miljard euro voor armoedebestrijding uittrekt door het kindgebonden budget te verhogen met 1,1 miljard euro en 700 miljoen extra te stoppen in de verhoging van de huurtoeslag. Om dit te betalen, komen mensen met hogere inkomens sneller in het hoogste belastingtarief vallen. Ook de accijnzen op alcohol en tabak gaan omhoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer