Consument
Podcasttips: Penoza, Haastrecht en Modern Puritan

Is het platteland van Noord-Nederland het werkterrein van drugscriminelen? Op die vraag zoeken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin een antwoord.

Podcast Penoza op het platteland. beeld NPO
Podcast Penoza op het platteland. beeld NPO

In de podcastserie ”Penoza op het platteland” van NPO Radio 1 en Avrotros gaan ze het gesprek aan met inwoners en bestuurders van Groningen, Friesland en Drenthe. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om mensen wat uitspraken te ontfutselen. Komt dat door de geslotenheid van de bevolking of omdat het wel meevalt met de criminaliteit? Dat laatste zeker niet; het duo bezoekt locaties waar drugslabs zijn opgerold en probeert vergeefs om een verhuurder van een schuur aan de praat te krijgen. Helaas wordt de eerste aflevering van de podcastserie ontsierd door onnodig grof taalgebruik.

Museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht, bij Gouda, staat bekend om het voorname herenhuis dat nog helemaal in de staat verkeert waarin de laatste bewoner het achterliet. Toch overleed Paulina Bisdom van Vliet al honderd jaar geleden. In haar testament bepaalde ze dat het huis precies zo ingericht moest blijven als toen zij het bewoonde. Het pand ademt nog de sfeer van de 19e eeuw. Eén ding was tot voor kort onduidelijk: wat zich in een verzegeld pakketje bevond dat Paulina achterliet. Dat mocht pas honderd jaar na haar overlijden worden geopend. In de podcast ”Het geheim van Haastrecht” van RTV West gaat het over de excentrieke dame. Wie de media heeft gevolgd, weet dat het pakket inmiddels geopend en de inhoud bekend is.

In de Amerikaanse podcast ”The Modern Puritan” komen schrijvers, predikanten en theologen aan het woord over het erfgoed van de gereformeerde traditie. Gastheer is dr. Tavis Bohlinger van Reformation Heritage Books in Grand Rapids. De podcastserie bevat een aantal bijzondere afleveringen. Een daarvan is nummer 16, met Bill Greendyk. Tegenwoordig is hij is algemeen secretaris van de Trinitarian Bible Society in de Verenigde Staten, maar ooit was hij drugsdealer in New York. Greendyk belandde in de gevangenis, kwam tot geloof en werd zendeling in Bolivia voor de Amerikaanse zusterkerken van de Gereformeerde Gemeenten. In de podcast vertelt hij niet alleen daarover, maar ook over zijn levenswerk: de herziening van de Spaanse Reina-Valera Bijbelvertaling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer