PolitiekLandbouw

Kamer wil dat Adema verder gaat met landbouwplannen

De Tweede Kamer heeft landbouwminister Piet Adema donderdag aangespoord door te gaan met het uitwerken van plannen voor de landbouwsector. Minister Van der Wal meldde dat inmiddels bijna vijfhonderd boeren zich hebben gemeld voor uitkoop en had goed nieuws voor garnalenvissers.

Redactie politiek
8 September 2023 11:12Gewijzigd op 8 September 2023 11:21
De Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit debatteerde donderdag over onder meer stikstof. beeld ANP, Robin Utrecht
De Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit debatteerde donderdag over onder meer stikstof. beeld ANP, Robin Utrecht

De Kamer besloot woensdag al dat alle landbouwonderwerpen die op de agenda staan, door mogen gaan. Adema stelde zich in het debat van donderdag echter terughoudend op. „Ik voel niet de ruimte om nu te komen met een groot, integraal landbouwplan en ook daar financiële middelen voor te vragen.”

Nadat het landbouwakkoord voor de zomer was geklapt, zei Adema in september met zijn eigen plannen voor de toekomst van de landbouw te komen. Daarna viel het kabinet. De Kamer wil echter niet dat plannen voor bijvoorbeeld natuurbeheer door agrariërs, of een zogeheten stoffenbeleid op het boerenerf, waarvoor steun is in de Kamer, stilvallen.

Adema legde het initiatief neer bij de Kamer om aan te geven wat zij nog wil, maar Kamerleden gaven aan daar weinig voor te voelen. Er liggen immers al aangenomen moties. Laura Bromet (GroenLinks) zei dat de Kamer bij alles wat het kabinet naar de Kamer stuurt, beslist of het wordt behandeld. Daarmee heeft Adema „een vrijbrief” om alles naar de Kamer te sturen wat hij wil, stelde ze. Adema zei de boodschap goed begrepen te hebben. „Ik ga ermee aan de slag.”

Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) kwam in het debat met cijfers van het aantal boeren die zich hebben gemeld voor een van de twee nieuwe uitkoopregelingen. Het gaat om bijna vijfhonderd ondernemers. De meesten van hen hebben zich gemeld voor de uitkoopregeling voor piekbelasters, de Lbv-plus.

Van der Wal zei dat het „echt nog veel te vroeg” is om op basis van het aantal aanvragen „voorspellingen te doen over het verdere verloop en de uiteindelijke resultaten”. Er kunnen nog inschrijvingen bijkomen, maar boeren kunnen zich ook nog terugtrekken.

Oude boerderij

De Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Pieter Grinwis (CU) vroegen in het debat naar de uitkoop van oude boerderijen in de piekbelastersregeling. Agrarisch adviseur Steven van Westreenen zei vorige maand in het Reformatorisch Dagblad dat er een weeffout in de stoppersregeling voor piekbelasters zit. Omdat de Lbv-plus de vergoeding baseert op de leeftijd van de bedrijfsgebouwen, is die volgens Van Westreenen vaak niet aantrekkelijk voor ondernemers met verouderde stallen. „Dit is gewoon wat het is”, aldus Van der Wal. Op grond van Europese eisen is de vergoeding voor een oudere stal lager dan die voor een nieuwere, stelde de minister.

Katalysator

Minister Van der Wal kwam voorafgaand aan het debat met goed nieuws voor garnalenvissers. Zij moeten periodiek een nieuwe vergunning aanvragen, maar door de stikstofcrisis is dat dit keer lastig. Van der Wal had hun eerder negen maanden respijt gegeven, zodat vissers konden verduurzamen. Die periode loopt 1 oktober af, maar door beperkte capaciteit bij installatiebedrijven kon nog niet iedere visser die dat wilde zijn schip laten verbouwen. „Vanuit de redelijkheid” wil de bewindsvrouw de gedoogperiode verlengen, „onder stringente voorwaarden”. „Voor de af te geven vergunning ben ik voornemens de vissers met een bestelde katalysator in de periode daarna de ruimte te bieden om te vissen alsof de katalysator al is geplaatst”, schrijft Van der Wal.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer