Binnenlandpieter zandt scholengemeenschap
Prof. dr. Van Vlastuin tijdens jaaropening: Bij alles wat je dit schooljaar meemaakt, hoor je Jezus’ stem

„Je zit niet vrijblijvend onder het Woord van God”, drukte prof. dr. W. van Vlastuin leerlingen van de Pieter Zandt scholengemeenschap maandag op het hart. „Je ziel is meer waard dan de hele wereld.”

Johan van Arnhem
Locatie Staphorst van de Pieter Zandt scholengemeenschap. beeld RD, Anton Dommerholt
Locatie Staphorst van de Pieter Zandt scholengemeenschap. beeld RD, Anton Dommerholt

De scholengemeenschap opende maandag het schooljaar op acht locaties. Het thema was ”Kijken met andere ogen”.

Prof. dr. W. van Vlastuin sprak in de Hersteld Hervormde kerk van Staphorst. Volgens afspraak werd op elke locatie gelezen uit Mattheüs 9, waarbij de betreffende voorganger zelf mocht kiezen welk gedeelte uit dit hoofdstuk hij centraal wilde stellen. Dr. Van Vlastuin koos voor de roeping van Levi. Hij wees de jongeren erop dat Levi rijk wilde worden, al kostte het hem zijn goede naam. „Je kunt dromen over je toekomst: een goede baan, rijk worden. Iedereen heeft wel een afgod en dat kan ook iets anders zijn dan geld.”

Dr. Van Vlastuin liet zien dat Jezus bewogen is met de man die in de banden van geld en goed zat: „Hij kijkt niet neerbuigend naar Levi. Levi kijkt in herdersogen. Een korte preek –„Volg Mij”– was voor Levi genoeg.”

De jongeren luisteren volgens dr. Van Vlastuin niet vrijblijvend naar een predikant of docent. „Je luistert naar het Woord van de levende God, waarmee de Heilige Geest harten van jongeren en ouderen aanraakt. Levi staat op en volgt Jezus.” De predikant riep de jongeren op de stem van Jezus niet te negeren. „Bij allerlei dingen die je dit schooljaar zult meemaken, zul je Hem steeds weer horen: „Volg Mij. Geef Mij je hart.” Je ziel is meer waard dan de hele wereld.”

Gids

J.W. Bakker, locatieleider van de dependance in Staphorst sprak over het thema ”Kijken met andere ogen”. Aan de hand van een achttal afbeeldingen maakte hij duidelijk hoe verschillend foto’s geïnterpreteerd kunnen worden. „Zien we in een docent slechts een leraar die zijn vak geeft? Of een gids, die een periode meeloopt in het leven van jongeren? Docenten wijzen de Weg, de Waarheid en het Leven aan. Zien ouders dat hun kind niet alleen les krijgt voor de tijd, maar ook voor de eeuwigheid?”

Goed kijken is volgens Bakker een kunst, maar het is ook belangrijk goed naar elkaar te luisteren, geen oordelen te vellen en de ander met respect te benaderen. Veel mensen –„ook onder onze leerlingen”– dragen een masker, betoogde Bakker bij het beeld van een ogenschijnlijk opstandig meisje. Een vertrouwensband is volgens hem essentieel om een leerling écht te zien. „Dat willen we met Gods hulp en onder Zijn zegen proberen: doordringen tot het hart, begrip opbrengen voor de ander en zoeken naar wat Gods Woord erover zegt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer