Binnenlandjaaropening
Jaaropening Van Lodenstein College: „Leg je smartphone weg, ga lopen in de natuur”

Goud is waardevol: het is niet alleen mooi, maar je kunt er ook mooie dingen mee krijgen wanneer je het gebruikt als ruilmiddel. Nog mooier en waardevoller is Gods Woord, zei ds. W. Visscher maandag tijdens de jaaropening van het Van Lodenstein College (VLC).

Machteld Meerkerk
Leerlingen van het Van Lodenstein College waren maandag bijeen voor de opening van het nieuwe schooljaar. beeld RD, Anton Dommerholt
Leerlingen van het Van Lodenstein College waren maandag bijeen voor de opening van het nieuwe schooljaar. beeld RD, Anton Dommerholt

De predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort sprak maandagavond tijdens de jaaropening in de Scherpenzeelse Sionkerk van de gereformeerde gemeente over het thema ”Goud in handen”. Het Van Lodenstein College koos dit thema omdat de school aan de vooravond staat van haar vijftigjarig bestaan, een gouden jubileum.

G.W.A. van Belzen, locatiedirecteur in Amersfoort, legde uit waar de school op doelt. Niet het brede aanbod of de behaalde resultaten maken de school goud. „Bij onze school krijg je les bij een open Bijbel, die betekenis krijgt bij elk vak. Het gaat bij ons op school over het koninkrijk der hemelen, of je daar een burger van bent. Dieper nog, het gaat over Gods eigen Zoon. Hem kennen en liefhebben, dat is het echte goud.”

Wie bij de Bijbel wordt opgevoed en er al jong veel aan heeft, heeft goud in handen, stelt hij. „Daarmee ben je bevoorrecht. Dit voorjaar sprak ik een meisje, ze is 17 jaar oud, afkomstig uit Irak. Ze kende de Bijbel nog maar een jaar, en ze wilde zo graag naar een school waar de Bijbel open gaat. Morgen hoopt ze te starten.”

Smartphone

Ds. W. Visscher sprak over Psalm 19, waar David in de eerste paar verzen zingt over de hemelen, het uitspansel en de zon. De predikant spoorde de jongeren aan zich in de natuur te verdiepen, net als David in de psalm. „Ga met je vader of moeder wandelen in het natuurgebied Den Treek. Leg je smartphone even aan de kant. In de natuur zie je de grote Schepper.” In het vervolg van de Psalm bezingt David Gods wet en bepalingen: „Zij zijn begerenswaardiger dan goud.”

De predikant wees op zijn trouwring, die hem doet denken aan zijn overleden vrouw. „Met goud kun je prachtige dingen maken. En nu zegt de Heere: „Mijn Woord en wet zijn nog veel mooier en betekenisvoller.””

Honderd euro

Goud is ook waardevol als ruilmiddel, stelde ds. Visscher. „God wil ons zonder ruilmiddel, uit genade, geven wat nog waardevoller is dan goud. Als ik een tas bij me had met allemaal briefjes van honderd euro, en die zou ik aan jullie uitdelen, heb je het daar over een paar jaar nog over. Nu heb ik de Bijbel meegenomen. Het Woord van de Heere is volmaakt, waardevol, mooi. Meer dan goud. En God wil er ook wat door geven: een nieuw hart, vergeving. Als de duivel bij ons komt en iets wil geven, dan pakken we het zomaar aan. Het aardse goud willen we ook wel hebben. Maar als God bij je komt en je iets wil geven, wil je het dan hebben?”

Tegelijk met de jaaropening in Scherpenzeel waren er bijeenkomsten in Zeist, Veenendaal, Amersfoort, Ermelo en Opheusden rond hetzelfde thema.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer