Binnenlandjaaropening
Jaaropening Fruytier: „Tijd op voortgezet onderwijs is voor mij gezegend”

Het voortgezet onderwijs kan een gezegende tijd zijn, meende ds. D.C. Flapper. „Het was de tijd dat de Heere mij levend maakte.”

Jan van Reenen
Leerlingen van de JFSG kwamen maandag bijeen voor de opening van het schooljaar. beeld RD, Henk Visscher
Leerlingen van de JFSG kwamen maandag bijeen voor de opening van het schooljaar. beeld RD, Henk Visscher

De predikant van de oud gereformeerde gemeente te Ede zei dat maandagavond in het kerkgebouw van zijn gemeente. Daar vond een van de jaaropeningen plaats van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap (JFSG).

Uitgangspunt van de toespraak van ds. Flapper was Spreuken 20 vers 9: „Wie kan zeggen: „Ik heb mijn hart gezuiverd, ik ben rein van mijn zonde?”” De predikant zei dat niemand zo is, maar dat er mogelijkheid tot redding is door de Heere Jezus. „Als dat pak van zonden van je hart afrolt en je vrijspraak ontvangt, dan ruist je hart van vrede met God. Dan komt God aan Zijn eer en voel je de leegte van andere dingen.”

De predikant vertelde aan het slot over zichzelf: „Het voortgezet onderwijs kan een gezegende tijd zijn. Het was de tijd dat de Heere mij levend maakte. Hij deed de liefde druppen in mijn ziel. Hij werkte een totale ommekeer in mij toen ik in vwo 6 zat. Ik hoop dat jongeren zullen zien dat ze zonder God ongelukkig zijn en met Hem gelukkig.”

Rol

Drs. G.M. Mulder, directeur onderwijs van de JFSG, herinnerde zijn publiek eraan dat de scholengemeenschap dit jaar aan het veertigste cursusjaar begint. Hij noemde het een zegen dat Gods Woord op scholen in Nederland mag opengaan.

Mulder gaf zijn toespraak als thema mee: ”Ben je in vorm? Pak je je rol?” Naar aanleiding daarvan stelde hij drie vragen. De eerste was: wie zijn jouw voorbeelden bij het nemen van verantwoordelijkheid en wat leer je van hen? De tweede was: wat draag jij bij aan een veilige school, aan een goed pedagogisch klimaat? De derde vraag was: welke zaken geef je prioriteit?

Bij die laatste vraag gaat het volgens de directeur onderwijs om meer dan de dingen van alledag. In het bijzonder het levensdoel is daarbij cruciaal, schetste hij. „Het is belangrijk dat je meer zicht krijgt op jezelf en de wereld om je heen en dat alles staat in het kader van de Heere, Die alles gemaakt heeft.”

Verbouwing

De JFSG telt om en nabij de 2540 leerlingen, ongeveer evenveel als een jaar geleden. In de afgelopen maanden heeft zowel op de locatie in Apeldoorn als op die in Uddel een verbouwing plaatsgevonden. Het resultaat is een betere ventilatie, meer licht en goed ingedeelde ruimtes. De scholengemeenschap is in gesprek met de gemeente Rijssen om een soortgelijke aanpak te realiseren in het gebouw aan De Stroekeld.

De samensprekingen met het Van Lodenstein College over bestuurlijke fusie lopen op schema. De beoogde ingangsdatum van de fusie is 1 januari 2025. De komende tijd organiseert de JFSG in elke vestiging bijeenkomsten voor ouders om hen te informeren over wat er vanaf 2025 gaat veranderen. Ook wil de onderwijsinstelling tijdens die avonden inbreng van ouders meenemen in de definitieve planvorming.

De JFSG heeft vestigingen in Apeldoorn, Rijssen en Uddel. De andere jaaropeningen werden gehouden in Apeldoorn, Nunspeet en Rijssen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer