PolitiekPodcast Sprekend RD
Het geheim van Van der Staaij

Vertrekkend SGP-leider Kees van der Staaij krijgt van vriend en vijand complimenten voor zijn optreden de afgelopen 25 jaar. Dat terwijl de politicus standpunten verdedigde die vaak niet op instemming konden rekenen. Wat is zijn geheim? En wat kunnen andere christenen leren van de manier waarop Van der Staaij zijn geloof uitdroeg?

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Volgens imagodeskundige Zabeth van Veen is het belangrijkste bij Van der Staaij dat hij authentiek is. Wat je van buiten ziet, zit ook van binnen. Het is met elkaar in overeenstemming. „Ook al vertegenwoordigt hij standpunten die tegengesteld zijn aan die van zijn mede-politici, toch trad hij hen altijd met respect en humor tegemoet. Bovendien heeft hij diverse prijzen gewonnen voor zijn manier van debatteren. Hij is gewoon goed in zijn vak.”

Ook een gebeurtenis als het ondertekenen van de Nashvilleverklaring in 2019, waar Van der Staaij destijds veel kritiek op kreeg vanuit de Kamer, deed aan zijn imago geen schade. Volgens Van Veen sloot de keuze om te ondertekenen namelijk wel aan bij het gedachtegoed waar Van der Staaij en (een deel van) de SGP voor staan.

Maarten Pijnacker Hordijk, betrokken bij initiatieven als bedrijfsgebed.nl, christenzijnopjewerk.nl en platform-cw.nl vertelt welke lessen andere christenen kunnen trekken uit het optreden van de vertrekkend SGP-leider. „Wees vrijmoedig. We hebben de beste boodschap, ook voor niet-christenen.”

Beluister hier de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer