Buitenland
Waldenzen: Geen verbod op draagmoederschap

Draagmoederschap moet niet gecriminaliseerd worden en de nu vaak gebruikte denigrerende term utero in affitto (uterus te huur) dient te worden afgeschaft.

Een kerk in Rome, Italië. beeld AFP, Filippo Monteforte
Een kerk in Rome, Italië. beeld AFP, Filippo Monteforte

Dat heeft de synode van Waldenzen, methodisten en doopsgezinden vorige week besloten. In de komende dagen zullen de besluiten van de synode, die bijeenkwam in de Waldenzer ‘hoofdstad’ Torre Pellice in de provincie Turijn, worden verspreid onder de aangesloten kerkgenootschappen.

De synode nodigde tevens uit om zogeheten ”regenbooggezinnen”, met ouders van gelijk geslacht, te erkennen. Daarmee keerde zij zich vierkant tegen de huidige Italiaanse regering die draagmoederschap tot „universeel delict” heeft verklaard, een term die tot nu toe voor oorlogsmisdaden was gereserveerd. De regering is bezig om al erkende homo-ouders uit het bevolkingsregister te schrappen.

Gezond

„Je moet niet spreken van het gezin als een uniek model, maar je moet de kwaliteit van een gezin weten in te schatten. En die meet je op basis van de capaciteit om een plaats van liefde en gezond opgroeien te zijn”, verklaarde Alessandra Trotta, voorzitster van de Tavola valdese, het orgaan van waldenzen en methodisten dat de relaties met de Italiaanse politiek onderhoudt.

„Wij hopen dat binnen onze gemeenschap er steeds meer kennis en dialoog zal zijn om de stereotypen te overstijgen”, zei pastora (dominee) Ilenya Goss, coördinatrice van de waldenzer bio-ethische commissie in het dagblad La Stampa, dat sprak van „de moedige keuze van de Waldenzen”.

De Waldenzen, die in 1531 toetraden tot de Hervorming van Calvijn en in 1975 fuseerden met methodisten en doopsgezinden, vormen in Italië een zeer kleine minderheid, die vooral bekend is om haar actieve maatschappelijke betrokkenheid en in het verleden meerdere vooraanstaande politici heeft geleverd.

Bezoek

Mede daarom brengt de Italiaanse president Mattarella deze donderdag een bezoek aan Torre Pellice om te spreken met vertegenwoordigers van de Waldenzer gemeenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer