Opiniecolumn ds. belder
Pride is ideologie en religie

Massaal kwamen ze uit de kast, regenboogvlaggen. Het was Prideweek in Amsterdam, voorafgegaan door Queer. Eén vlag bungelde ondersteboven. Vergissing of protest?

Ds. J. Belder
beeld RD
beeld RD

In een provinciale boekwinkel stond een tafel nadrukkelijk aanwezig te zijn. Roze leesvoer voor alle leeftijden. Selectie voor de ‘Trotsmaand’, als de natie de gender en seksuele vrijheid carnavalesk viert. Voor de allerkleinsten prentenboeken vol regenboogliefde.

De kinderen van een familielid transformeerden met vers verworven stoepkrijt het pad naar de voordeur in een vrolijke regenboog. Ze dacht niet aan Pride, maar aan Gods inclusieve verbond (Genesis 9) met de kleurboog als garantieverklaring.

Trouwens, een regenboog telt zeven kleuren, de lhbti-vlag zes. In de Bijbel staat zeven voor Goddelijke volmaaktheid. Zes is beladen en hoort bij van God afgevallen mensen.

Hoe harder de secularisatie gaat, hoe meer regenboogbankjes en dito zebra’s, die juridisch gezien geen zebra’s zijn. Ook niet in biologische zin. Zebra’s zien nooit groen en geel, tenzij van honger. Ze zijn zwart-wit, evenals sommige mensen: de zwart-witdenkers.

Als laatste woongemeenschap met meer dan 100.000 inwoners trad Ede in 2021 toe tot het verbond van regenbooggemeenten. Dat is inclusief vlag, parade – zonder hitsige blote matrozen – en lhbti-bank in het centrum. Een en andermaal schilderde een regenboogbankjesvandaal het geval clandestien zwart. „Nu is het bankje weer van ons allemaal”, riep iemand. Dat is nog eens echt inclusief. De lokale lhbti-commune dacht er anders over. Men voelde zich zwartgemaakt. De vroedschap bekende ten spoedigste kleur. De bank kreeg zijn veelkleurigheid terug. Ambtelijke molens kunnen soms verbazend snel malen. De zwartmaker is nooit gepakt. De lhbti-gemeenschap heeft wel een idee. Zij vermoedt de kwasten in een van de vele Edese zwartekousenkerken. Maar elders werden banken en Gaybrapaden met grijs of rood overdekt. Dat zullen dan wel slinkse streken van grijze muizen en rooie rakkers zijn geweest.

Op het Gerrit Komrij College in Winterswijk kreeg een opgang naar omhoog regenboogkleuren. Toen veel pupillen die trap meden, onderging de andere eenzelfde treurig lot. Want ‘iedereen is hier welkom’. Eerder niet …?

Het Amsterdamse Pridefeest begon twee weken geleden met een pelgrimage vanuit de polder naar de hoofdstad met onderweg roze vieringen in diverse kerken. Zondag was de dankdienst in de Keizersgrachtkerk. Pride is ideologie en religie. Wie nog niet regenboogmoe is, zou het worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer