Bedrijven scheutig met transitieverlof
Steeds meer bedrijven geven werknemers die van geslacht willen veranderen betaald verlof. Bij grote werkgevers als het Rijk, Philips en PostNL is dat volgens werkgeversorganisatie AWVN al in de cao vastgelegd.
Er zijn ook bedrijven die het zogeheten transitieverlof buiten de cao aanbieden. Zo maakte winkelconcern Ahold Delhaize –met 130.000 werknemers de grootste werkgever van Nederland– deze week bekend dat werknemers die met een ander geslacht door het leven willen, kunnen aankloppen voor niet minder dan 33 weken betaald verlof.
„Of het nu gaat om een bevalling, een verhuizing, een huwelijk, een handicap, een sterfgeval of een pensionering – op elk moment kunnen onze medewerkers voor ondersteuning bij Ahold Delhaize terecht”, licht het bedrijf op de website toe. Het nieuwe beleid bevat ook tips „voor collega’s en managers om de juiste ondersteuning te bieden”.
De meeste werkgevers waar het personeel een beroep kan doen op transitieverlof, zijn wel iets minder scheutig dan Ahold Delhaize: in de regel bieden deze bedrijven maximaal 24 doorbetaalde verlofweken aan, die de werknemer kan uitsmeren over een periode van tien jaar.
Het transitieverlof is al verankerd in de cao van onder meer verzekeraars, onderzoeksinstellingen en universiteiten, stelt AWVN.
Volgens de NOS –die keek naar de bedrijfstakken en bedrijven die dit beleid hanteren– kunnen om en nabij de 400.000 werknemers gebruik maken van de voorziening. Philips gaat ervan uit dat maximaal vijf werknemers, op een personeelsbestand van 11.000 man, een beroep zullen doen op de regeling.
Transgender Netwerk Nederland juicht het toe dat het recht op doorbetaald verlof voor werknemers die van geslacht willen veranderen, steeds vaker in diverse cao’s is terug te vinden. De belangenorganisatie zou alleen liever zien dat dit recht wettelijk zou worden vastgelegd, net zoals dat bijvoorbeeld bij zwangerschapsverlof het geval is.
Buitenproportioneel
Hoewel het kabinet hier aanvankelijk werk van wilde maken, meldde onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in juni dat hier geen geld voor vrijkomt. Hij zegde toe dat het kabinet hier in 2024 opnieuw naar gaat kijken. Niet lang daarna viel het kabinet echter en zal er niet veel meer van dit voornemen terecht komen.
Elise van Hoek-Burgerhart, beleidsmanager van de christelijke zorgorganisatie NPV, vindt de duur van doorgaans 24 weken van het transitieverlof buitenproportioneel. „Het zwangerschapsverlof van 16 weken steekt daar schril bij af”, zegt ze. „Ouderschapsverlof is zelfs, als het kind ouder is dan een jaar, helemaal onbetaald. Personeel dat vrij wil om te mantelzorgen kan ook bij lange na niet op zo’n royale regeling rekenen.”
Ze denkt dan ook dat bedrijven die transitieverlof aanbieden meer een statement willen maken dan dat ze een daadwerkelijk probleem aanpakken. „Genderdysforie, een sterk gevoel van onvrede dat iemand kan hebben over het geslacht waarmee diegene is geboren, komt namelijk heel weinig voor. Dus in verhouding zijn er weinig mensen mee geholpen.”