In Tunesië worden migranten zonder water de woestijn ingestuurd
Tunesië stuurt Afrikaanse migranten zonder water, bij temperaturen tot wel 50 graden, te voet de woestijn in. Meer dan tien migranten stierven in juli. Kritiek op de EU-Tunesiëdeal neemt toe.
Een foto op sociale media toont het levenloze lichaam van een zwarte vrouw en haar dochtertje. Tegen elkaar aan. De gezichten naar de grond. De blote voeten rood en opgezwollen van het gloeiend hete woestijnzand.
Persbureau AP achterhaalde wie de vrouw en het meisje zijn: de Ivoriaanse Matyla Dosso en haar 6-jarig dochtertje Marie. De vader, Mbengue Nyimbilo Crepin uit Kameroen, herkende de gele jurk van Dosso en de sandalen van Marie.
Tot vijf keer toe probeerde het gezin naar Italië te trekken. Dat lukte niet. De drie hoopten nu op een beter bestaan in Tunesië, maar lokale autoriteiten dwongen hen te voet de brandende hitte van de woestijn in richting Libië. Daar zwierf het drietal dagen zonder water. Tot Crepin van uitputting neerstortte. Bij zijn vrouw en dochtertje drong hij erop aan dat ze verder zouden gaan. „Als God het wil, ontmoeten we elkaar in Libië”, zei Crepin.
Water
Hij heeft het uiteindelijk gehaald. Om er dagen later achter te komen dat zijn vrouw en dochtertje Libië niet wisten te bereiken. „Een flesje water had hen kunnen redden”, zei Crepin tegen AP.
Dosso en haar dochter zijn twee van de zeker tien migranten –onder wie twee kleine kinderen– die sinds juli door Libische grenswachten dood zijn aangetroffen op de grens met Tunesië. Ze werden door Tunesische autoriteiten met geweld gedwongen om te voet en zonder water, bij zinderende hitte, de grens met Libië over te steken. Al zo’n 1200 mensen, zei een Tunesisch parlementslid begin juli. Journalisten van persbureau AFP waren er zondag getuige van dat Libische grenswachten zo’n honderd vluchtelingen uit de woestijn redden. Toen ze uit de van hitte brandende woestijn bij de 4X4’s van de grenswacht aankwamen, vielen enkele zwarte migranten van uitputting in het zand. En zo gaat dat al weken, vertelden Libische grenswachten tegen AFP.
Op sociale media delen Libische autoriteiten beelden van migranten die wanhopig op zoek zijn naar water. Andere foto’s tonen uitgeputte vluchtelingen die onder provisorisch aan elkaar geknoopte kleding schuilen tegen de felle zon.
EU-Tunesiëdeal
De beelden roepen internationaal een storm van kritiek op. Mensenrechtenorganisaties, de Libische autoriteiten en migranten zelf, beschuldigen Tunesië ervan het internationaal recht te schenden door migranten massaal uit te zetten. De Verenigde Naties spreekt zelfs van een „ontvouwende tragedie”. Human Rights Watch maakt in een in juli gepubliceerd rapport melding van afranselingen, marteling, willekeurige arrestaties en detentie en diefstal van geld en bezittingen.
Niet alleen Tunesië; ook de Europese Unie ligt dit keer onder vuur. Ruim twee weken geleden sloot de EU een akkoord met Tunesië om migranten tegen te houden en terug te sturen. In ruil daarvoor krijgt Tunis meer dan een miljard aan financiële steun.Bij het sluiten van de deal waren mensenrechtenorganisaties al kritisch over de humaniteit ervan.
De nieuwe beelden van gestorven migranten plaatsen opnieuw vraagtekens bij de EU-Tunesiëdeal. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, vraagt de Europese Commissie om het „respect voor de mensenrechten nauwlettend in de gaten te houden”. „De beelden van migranten die worden achtergelaten in de woestijn zijn verschrikkelijk. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt en de EU moet dat duidelijk maken aan Tunesië.” De ombudsman van de EU onderzoekt na de zomer of de Commissie de mensenrechten in Tunesië weet te garanderen.