Kerk & religiekoop toren
Gemeente Hollands Kroon koopt toren Michaëlskerk in Oosterland

De gemeente Hollands Kroon koopt de toren van de Michaëlskerk in Oosterland (Wieringen) aan voor het symbolische bedrag van één euro. De gemeenteraad heeft deze maand geld beschikbaar gesteld voor het onderhoud van de toren.

Jan Kas
De Michaëlskerk in Oosterland (Wieringen). beeld Wikimedia, Romke Hoekstra
De Michaëlskerk in Oosterland (Wieringen). beeld Wikimedia, Romke Hoekstra

Burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat de kerktoren goed wordt onderhouden. „Met de aankoop is de staat van onderhoud niet langer afhankelijk van vrijwilligers en wordt de toren als monument voor de toekomst geborgd. De kosten van beheer en onderhoud komen via een subsidieregeling toch voor rekening van de gemeente.”

Een bijzonderheid aan de toren is de gemetselde torenspits. In Nederland zijn slechts enkele voorbeelden daarvan bekend. Daarnaast onderscheidt de toren zich in architectuurhistorisch opzicht van de andere kerktorens in de gemeente omdat de spits zestiende-eeuws is. De kerk (het tufstenen schip en het koor) dateert van de twaalfde eeuw.

De Michaëlskerk geldt als de oudste kerkstichting op Wieringen. Oosterland ligt op een steil oplopend plateau circa vijf meter boven NAP. De toren wordt nu nog beheerd door Stichting Behoud Oosterlander Kerk (BOK), die de kerk in 2017 voor eveneens één euro overnam van de protestantse gemeente Wieringen.

Het onderhouden van de kerktoren is voor BOK een financiële last van jaarlijks zo’n tienduizend euro. De gemeente Hollands Kroon en de protestantse gemeente verschilden de afgelopen jaren van mening over de onderhoudsverplichting voor de toren en de verkoop van de kerk aan BOK. In 2020 vonniste de rechtbank dat Hollands Kroon geen eigenaar van de kerktoren is en dus ook geen onderhoudsverplichting heeft voor de toren. Na deze uitspraak bleef de gemeente wel in gesprek met BOK over de wijze waarop de kerk en de toren in samenhang kunnen worden geëxploiteerd en onderhouden. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de gemeente de toren aankoopt.

De gemeenteraad van Hollands Kroon sprak vorig jaar februari bij de vaststelling van een subsidieregeling voor kerktorens al de wens uit dat de gemeente de toren van de Michaëlskerk in eigendom zou nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer