Kerk & religie
Europees Parlement neemt resolutie aan tegen religieus geweld in India

Straatsburg. Het Europees Parlement heeft donderdag met grote meerderheid een resolutie aangenomen tegen religieus geweld in India. De resolutie is vooral een oproep aan de Indiase autoriteiten om het geweld te bestrijden.

Soldaten en politiepersoneel in India in gesprek met lokale inwoners na een geweldsincident in de Indiase deelstaat Manipur, in juni. foto AFP
Soldaten en politiepersoneel in India in gesprek met lokale inwoners na een geweldsincident in de Indiase deelstaat Manipur, in juni. foto AFP

Etnisch geweld tussen de hindoeïstische Metei-gemeenschap en de Kuki-stam nam de afgelopen maanden sterk toe in de Indiase deelstaat Manipur. Het geweld leidde tot tientallen doden, veelal christenen.

Het parlement verzoekt de Indiase overheid „met klem alles in het werk te stellen om het aanhoudende etnische en religieuze geweld onmiddellijk een halt toe te roepen en religieuze minderheden, zoals de christelijke gemeenschap van Manipur, te beschermen”.

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) wees woensdag in een debat op „de trieste balans van de afgelopen tien weken: 120 mensen omgebracht, 50.000 ontheemden, 250 kerken vernietigd.” Bovendien hebben niet-hindoes in heel India met intolerantie te maken, stelde Ruissen. „Zonder harde garanties kan er van een nieuw handelsakkoord met India geen sprake zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer