Kerk & religie

Malawianen lopen mars tegen homorelaties

Honderden mensen met verschillende godsdienstige achtergronden demonstreerden donderdag in Malawi tegen het legaliseren van homoseksuele relaties.

Van onze correspondent
14 July 2023 09:40Gewijzigd op 14 July 2023 09:46
Protest tegen legalisering homorelaties Malawi. beeld RD
Protest tegen legalisering homorelaties Malawi. beeld RD

Het koude en natte weer hield demonstranten in Blantyre en Lilongwe niet tegen om zich te verzamelen voor een mars door de stad en het aanbieden van een petitie aan de overheid. Velen droegen spandoeken en tekstborden bij zich. Op sommige stonden pictogrammen van homokoppels met een rode streep erdoor. Een ander bord liet de tekst ”Rapani tchimo” zien: ”Bekeer u van uw zonden”. De boodschap die ze uitdroegen is duidelijk: God stelde het huwelijk in voor man en vrouw, niet voor mensen van het hetzelfde geslacht. Om dat nog eens te onderstrepen, hadden verschillende echtparen zich in bruidsjurk en trouwpak-met-bloem gestoken. Sommigen lieten zich rijden op een kar, anderen liepen mee in de mars: vrolijk, luidruchtig, zingend en dansend.

Ook de leiders van de verschillende kerken die de demonstratie organiseerden, lieten zich zien. Bisschop Desmond Tambala vertegenwoordigde de Malawische Bisschoppenconferentie in de hoofdstad Lilongwe, terwijl de predikant Vasco Kachipapa het protest aanvoerde namens de Nkhoma-synode van de Church of Central Africa Presbyterian. In Mangochi, in het zuiden van Malawi, bestond de mensenmassa vooral uit moslims.

Voordat de minister van Informatie Moses Kunkuyu de petitie namens de regering in ontvangst nam, liep hij mee met de mars. Daarna spraken de actievoerders met hem over de voortgang van de rechtszaak die de aanleiding is van de demonstraties. Maandag buigt het Constitutioneel Hof zich opnieuw over de zaak, die is aangespannen door transvrouw Jana Gonani en de Nederlandse ontwikkelingswerker Wim Akster. Volgens hen is het verbod op homoseksualiteit in Malawi in strijd met de grondwet.

Hoewel er tegen Akster een strafzaak wegens misbruik loopt, wist zijn advocaat de lagere rechter er in 2021 van te overtuigen dat de zaak thuishoort bij het Constitutioneel Hof. Dat besloot in december 2022 Aksters dossier samen te voegen met dat van transvrouw Jana Gonani.

„Minister Kunkuyu wist niet dat de rechtszaak oorspronkelijk om misbruik draait”, zei een van de actievoerders donderdag, na afloop van de bijeenkomst met de minister. „De jongens met wie Akster seksueel contact had, deden dit niet uit vrije wil. Het gaat over misbruik onder het mom van homoseksuele relaties.”

De kerken die de petitie opstelden, stellen dat voorstanders van het homohuwelijk een rechtstreekse aanval plegen op huwelijk, gezin en seksualiteit. Zij wijzen erop dat de meerderheid van de Malawianen geen voorstander is van „pogingen om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te normaliseren”. Dergelijke ingrijpende veranderingen kunnen alleen worden vastgesteld door middel van een referendum, aldus de kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer