Kerken Malawi houden mars tegen homorelaties
Kerken in Malawi gaan donderdag in het hele land de straat op voor een vreedzame mars tegen legalisering van homoseksualiteit en homorelaties in het Afrikaanse land.
Aanleiding voor de grootschalige protestactie is een rechtszaak over de zogenoemde antihomowetten, die komende maandag, dinsdag en woensdag een vervolg krijgt. De kerken vrezen dat het Constitutioneel Hof in Blantyre groen licht zal geven voor relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Aan de vooravond van de zittingsdagen willen zij daarom eens temeer hun standpunt duidelijk maken, namelijk dat God het huwelijk heeft ingesteld als een verbintenis tussen man en vrouw en dat seksualiteit en het krijgen van kinderen alleen in die relatie zijn toegestaan.
Homoseksualiteit zien de kerken niet alleen als „onnatuurlijk en on-Bijbels” maar ook als een bedreiging voor het traditionele gezin. Bovendien gaat het toestaan van homoseksuele relaties in tegen de culturele overtuiging van het volk, aldus een verklaring die door de kerken is uitgegeven. De rechterlijke macht zou deze „fundamentele wetten” dan ook niet mogen wijzigen zonder de instemming van het volk, stellen de kerken.
In de achterliggende maanden besloten de verschillende deelnemende kerken hun krachten te bundelen. Ze gaven verklaringen uit, verspreidden kanselboodschappen en spoorden kerkleden aan hun stem te laten horen. Ook waren er plannen om te demonstreren, maar die werden tot nog toe steeds uitgesteld omdat kerkleiders zochten naar een groter bereik door meer samenwerking. Deelnemers aan de demonstratie donderdag zijn de Evangelical Association of Malawi, de Raad van Kerken in Malawi en de Rooms-Katholieke Kerk. Ook de Church of Central Africa Presbyterian, partnerkerk van onder meer de Gereformeerde Zendingsbond, zal donderdag aanwezig zijn. De bedoeling is dat er in elk district waar een demonstratie plaatsheeft, een petitie wordt overhandigd aan de lokale overheid.
„Malawi kan het zich niet veroorloven het pad van de rebellie tegen God te bewandelen op het moment dat we Hem het meest nodig hebben om onze natie te genezen”, luidt het in de petitie. De kerkleiders roepen gelovigen op zich te verenigen en ernstig te bidden tegen legalisering. Verder vragen zij de internationale gemeenschap hun geen waarden op te leggen die strijden met de godsdienstige en culturele overtuiging van het volk.
Kolonisatie
Dat donorlanden hun ethische agenda opdringen aan Afrikaanse landen zoals Malawi, is tegen het zere been van de kerken. „Zij maken misbruik van de bittere armoede en de hoge mate van ongeletterdheid in onze landen”, schrijft de Bisschoppenconferentie in een brief aan rooms-katholieke kerkleden. De geestelijk leiders roepen op tot verzet, „zelfs als we onder zware druk staan van de rijke maar vrijwel heidense samenlevingen die ons terug willen dringen op het pad van kolonisatie”. Ook wijzen ze erop dat de landen die nu de „aanval” inzetten op het christelijke Afrika ooit zendelingen stuurden die hun leven op het spel zetten om Afrikanen tot het christendom te bekeren.
In de rechtszaak die maandag een vervolg krijgt, vechten transvrouw Jana Gonani en de Nederlandse ontwikkelingswerker Wim Akster het verbod op homoseksualiteit aan, omdat dit in strijd zou zijn met de grondwet. Hoewel er tegen Akster een strafzaak wegens misbruik loopt, wist zijn advocaat de lagere rechtbank er in 2021 van te overtuigen dat de zaak thuishoort bij het Constitutioneel Hof. Dat besloot in december 2022 Aksters dossier samen te voegen met dat van transvrouw Jana Gonani. Het zich voortslepende juridische steekspel zorgt ervoor dat homoseksualiteit en het homohuwelijk weer op de maatschappelijke agenda staan.