BuitenlandIsraël
Parlement Israël stemt voor inperken bevoegdheden hooggerechtshof

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft in de nacht van maandag op dinsdag in een eerste lezing ingestemd met een omstreden wetsvoorstel om het rechtssysteem te herzien. Met het wetsvoorstel worden de bevoegdheden van het hooggerechtshof in Israël ingeperkt en krijgt het parlement meer invloed.

ANP
beeld AFP, Menahem Kahana
beeld AFP, Menahem Kahana

De stemming had specifiek betrekking tot de bevoegdheid van het hof om beslissingen van de regering, ministers en gekozen functionarissen nietig te verklaren door ze als „onredelijk” te bestempelen.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van een groter pakket aan juridische hervormingen. Critici vrezen dat de herziening van het rechtssysteem kan leiden tot corruptie en de willekeurige invulling van hoge functies. Zo zou de overheid voortaan rechters kunnen benoemen. Nu doet een onafhankelijke commissie dat nog.

64 van de 120 parlementsleden stemden na een urenlang debat voor de wet. 56 leden stemden tegen. Er volgen nog twee stemmingen voordat de wijziging daadwerkelijk van kracht wordt. Naar verwachting zal dat eind deze maand zijn.

De veranderingen werden in januari voorgesteld door de regering van premier Benjamin Netanyahu. Het voorstel leidde tot een van de grootste protestbewegingen ooit in het land. Voorafgaand aan het debat maandagavond werden meerdere demonstranten verwijderd die het parlementsgebouw binnen waren gedrongen. Ook voor dinsdag zijn grote protesten aangekondigd in verschillende Israëlische steden. De organisatoren van de protesten spreken van een „dag van ontwrichting”.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Israël

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer