Binnenland
Rutte: Nederland erkent dat Indonesië in 1945 onafhankelijk werd

Nederland erkent „volledig en zonder voorbehoud” dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd, zegt premier Mark Rutte. Hij gaat met de Indonesische president overleggen om te bezien hoe daar samen erkenning en invulling aan kan worden gegeven.

ANP

Al langer wordt de datum gezien als begin van Indonesische onafhankelijkheid, zei Rutte in een debat over een onderzoek naar de dekolonisatie (1945-1950). Hij wees erop dat bijvoorbeeld de koning al elk jaar op 17 augustus een felicitatietelegram aan Indonesië stuurt.

Tot dusver was het zo dat Nederland officieel steeds uitging van 27 december 1949 als onafhankelijkheidsdatum. Toen droeg Nederland de soevereiniteit over na een slepende oorlog. De Indonesiërs zelf zien 17 augustus 1945 als de oprichtingsdatum van de republiek. Soekarno riep toen de onafhankelijkheid uit, twee dagen na het einde van de Japanse bezetting.

In 2005 aanvaarde Nederland al wel in „politieke en morele zin” dat Indonesië in 1945 onafhankelijk werd. Maar van een volmondige erkenning was het nooit gekomen. Daaraan kwam Rutte nu tegemoet op verzoek van het GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer