Politiekcontant geld
SP en SGP: Acceptatieplicht voor cashbetalingen onder 3000 euro

De SP en SGP hebben gezamenlijk een voorstel ingediend om consumenten de wettelijke garantie te bieden dat ze met contant geld kunnen blijven betalen.

beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT
beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT

De partijen dienden daartoe maandag een amendement in. Het wetswijzigingsvoorstel van SP en SGP regelt dat burgers iedere aankoop onder de 3000 euro contant kunnen afrekenen. Op dit moment kunnen organisaties betalingen met contant geld weigeren.

Iedere winkelier of ander type organisatie is volgens het voorstel verplicht een betaling met contant geld te accepteren. Tegelijkertijd houden SP en SGP ruimte voor uitzonderingen. De wettelijke plicht zou wat hen betreft bijvoorbeeld niet voor een onbemand pompstation hoeven gelden.

„Wij vrezen dat er in de praktijk, zeker als de huidige trend zich doorzet, ook onder de 3000 euro-grens op steeds minder plekken afgerekend kan worden met contant geld”, motiveren de partijen hun voorstel. Ze verwijzen daarbij naar recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij 12 procent van de apotheken en 16 procent van de bibliotheken worden alleen nog maar pinbetalingen geaccepteerd, bracht het instituut in kaart. Voor alle winkels gezamenlijk −DNB raadpleegde er 4337− lag het percentage op 4 procent.

Bovendien zijn er grote groepen Nederlanders die bij voorkeur of noodgedwongen met contant geld betalen, redeneren SP en SGP. Dat geldt bijvoorbeeld voor ouderen en mensen met een fysieke of mentale beperking. Adviesbureau McKinsey schat in dat van deze groepen 800.000 senioren en 350.000 mensen met een beperking sterk afhankelijk zijn van cash.

Kaag

Twee weken geleden toonde ook minister Kaag (Financiën) zich bezorgd over de toekomst van contant geld. Kaag is in samenspraak met DNB tot de conclusie gekomen dat „wettelijk ingrijpen nodig is” en kondigde aan nog dit jaar een nieuwe wet te willen introduceren. Daarmee wil ze borgen dat „contant geld bruikbaar, beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijft voor gebruikers”.

Minister Kaag onder meer wettelijk vastleggen dat burgers contant geld van hun rekening kunnen blijven opnemen, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Daarnaast moet de wet de garantie bieden dat er voldoende geldautomaten zijn om brief- en muntgeld te kunnen storten of opnemen.

Of de wettelijke acceptatieplicht contant geld die SP en SGP voorstellen er ook daadwerkelijk komt, zal blijken tijdens het vervolg van de behandeling van de antiwitwaswet. De partijen hebben ervoor gekozen dit wetstraject te benutten voor hun voorstel en niet te wachten op de wetgeving die minister Kaag voor het eind van dit jaar naar de Kamer wil sturen.

De antiwitwaswet regelt onder meer een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. Daarmee wil het kabinet witwassen van zwart geld moeilijker maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Witwassen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer