Buitenland
Zweden levert voor het eerst PKK-aanhanger uit aan Turkije

Zweden levert voor het eerst een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) uit aan Turkije. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die door de regering als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO. De twee landen praten deze week opnieuw over het Zweedse lidmaatschapsverzoek.

ANP

Het hooggerechtshof had de uitlevering van de 35-jarige man eerder al goedgekeurd. De regering in Stockholm moest nog akkoord gaan. Het besluit kan in het voordeel werken van Zweden, dat op Turks en Hongaars verzet stuit bij zijn poging lid te worden van de NAVO.

De man werd in 2014 door een Turkse rechtbank tot ruim 4,5 jaar cel veroordeeld in een drugszaak. Hij werd wegens goed gedrag vroegtijdig vrijgelaten en verhuisde vervolgens naar Zweden. Daar werd de man in augustus vorig jaar aangehouden, na een verzoek van Turkse aanklagers die willen dat de man zijn volledige straf uitzit.

Volgens de man wordt hij gezocht vanwege zijn banden met de pro-Koerdische partij HDP en de PKK, die zowel in Turkije als in de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt beschouwd. De Zweedse krant Aftonbladet bericht dat het Zweedse hof de Turkse aanklager heeft gevraagd of de man wordt onderzocht in verband met terrorisme of belediging van de Turkse president. Volgens de aanklager zou dat niet het geval zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer