Buitenland
Russische troepen bereiken centrum Oost-Oekraïense stad Voehledar

Russische troepen hebben het centrum van de stad Voehledar bereikt, meldt een regionale Oekraïense functionaris. De stad wordt beschouwd als een strategisch bastion in de industriële Donbas-regio in het oosten van Oekraïne, waar Russische troepen al maanden met een opmars bezig zijn. Voehledar ligt in de provincie Donetsk.

ANP

Op sociale media zijn beelden te zien van Russische soldaten die met een vlag zwaaien vanaf de top van een gebombardeerd gebouw met meerdere verdiepingen. Op andere beelden wordt een Russische vlag uitgehangen op een metalen torenspits. Volgens persbureau Reuters komen de beelden overeen met het stratenpatroon van Voehledar.

Oleksandr Kovalenko, een Oekraïense militaire analist, zei dat er ongeveer 2000 tot 3000 Russische troepen in de stad zijn, die vanuit drie verschillende richtingen aanvallen uitvoeren. „We zullen het in Voehledar niet volhouden onder deze omstandigheden”, aldus Kovalenko, die stelde dat de Oekraïners zich snel uit de stad moeten terugtrekken.

Volledige controle over Voehledar zou de Russische troepen helpen hun logistiek te verbeteren, omdat ze dan actiever gebruik kunnen maken van de spoorwegen. Bovendien is de stad hooggelegen, wat ideaal is om artillerie te plaatsen. Dit zou de Russische opmars in de regio vergemakkelijken.

De provincie Donetsk, waar pro-Russische inwoners in 2014 een opstand tegen de regering in Kyiv begonnen, is een van de vier Oekraïense provincies die Moskou eind 2022 heeft geannexeerd. Moskou zegt dat het veroveren van de rest van de provincie een van de belangrijkste oorlogsdoelen is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer