Kerk & religie
Ds. De Hek gaf catechisatie met ChatGPT

Ook in christelijke kring wordt inmiddels veelvuldig geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie. Ds. Willem Jan de Hek, predikant van de protestantse wijkgemeente Jacobikerk in Utrecht, nam de proef op de som door catechisatie te geven met behulp van ChatGPT, schrijft hij op de website van zijn gemeente.

Janita van Hoeven
Ds. Willem Jan de Hek. beeld Leonard Walpot
Ds. Willem Jan de Hek. beeld Leonard Walpot

Hij onderzocht met zijn catechisanten Lukas 11:13 en vroeg aan de chatbot waarom deze tekst zo lastig is. Het antwoord was best uitgebreid, schrijft de predikant. „Maar de laatste alinea van het antwoord was misschien wel het mooist.” Daarin schrijft de chatbot: „Het is belangrijk om te onthouden dat dit soort uitdagingen en vragen niet uniek zijn voor Lukas 11:13, maar voorkomen in verschillende Bijbelteksten. Het is nuttig om met anderen te praten, te bidden en te studeren om een dieper begrip en toepassing te ontwikkelingen.”

Ds. De Hek: „Zo is het maar net. Catechisatie door een robot? Leuk idee, maar voorlopig doen we het toch echt liever gewoon met elkaar.”

Kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt voor toepassingen die op het blasfemische af zijn. Zo verstuurde het Nederlandse bedrijf Watermelon, dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, net voor Pinksteren een persbericht onder de kop ”Whatsappen met Jezus”. Het bedrijf heeft een chatbot ontwikkeld waarmee gebruikers „met Jezus een Whatsappgesprek kunnen aangaan”. De chatbot is „ontworpen met de eigenschappen van Jezus. In de antwoorden worden empathie en mededogen getoond. Daarnaast beschikt de chatbot over theologische kennis, biedt hij spirituele begeleiding en begrijpt hij contextuele informatie.”

Dagelijks gebruiken mensen de chatbot om vragen over Bijbelpassages of vragen om berichten van God te stellen, schrijven de initiatiefnemers. Ook vragen ze om uitleg van de Bijbel of van het geloof. De bot wordt het meest gebruikt voor het opbiechten van zonden en om te vragen om vergeving of hulp. In totaal zijn er al meer dan 15.000 vragen gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer