Politiekparlementvaria
Geraakt door de tranen van D66-leider Kaag

De tranen van vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag raakten de afgelopen dagen een gevoelige snaar in politiek Den Haag. En tot hoe lang loopt het mandaat van de Eerste Kamer?

Minister Kaag. beeld ANP, Sem van der Wal
Minister Kaag. beeld ANP, Sem van der Wal

„Drie tranen van Kaag –voor bedreigingen die ze niet heeft verdiend– hebben meer steun en sympathie opgeleverd dan twintig jaar islamitische haat en fatwa’s.” PVV-leider Geert Wilders toonde zich eind vorige week niet erg meelevend in de richting van zijn D66-collega en vicepremier Sigrid Kaag. Hij beklaagde vooral zichzelf.

Kaag moest een traan wegpinken toen haar kinderen voor de televisie hun zorg uitspraken over de veiligheid van hun moeder. De politica ontvangt gemiddeld één haattweet per kwartier. Ze kreeg onder meer ook te maken met mensen die haar bedreigden met fakkels. Het valt niet te ontkennen dat rechtse partijen Kaag geregeld in diskrediet proberen te brengen. Wilders noemde Kaag ooit een heks en gaf haar een bezem cadeau.

Maar links doet ook volop mee in het demoniseren van rechts. Wiens geheugen wat langer teruggaat dan de laatste voetbalwedstrijd, kan zich nog herinneren hoe PvdA-coryfee Marcel van Dam in een interview de opkomende en later vermoorde populist Pim Fortuyn toevoegde: „U bent een buitengewoon minderwaardig mens, weet u dat?”

Misschien moet iedereen in het Haagse die de neiging heeft zijn politieke tegenstanders persoonlijk aan te vallen, de woorden van voormalig premier Balkenende (CDA) eens in de praktijk gaan brengen. Die stelde ooit: „Fatsoen moet je doen.”

Mandaat

Mag de Eerste Kamer nog wetsvoorstellen behandelen en goedkeuren op het moment dat zijn mandaat afloopt? Die vraag popte de afgelopen weken geregeld op in politiek Den Haag. Deze dinsdag kiezen de Provinciale Statenleden een nieuwe Eerste Kamer. Op dezelfde dag stemt de Senaat ook over de grootste wijziging in het pensioenstelsel sinds de Tweede Wereldoorlog. En vorige week stemde de Eerste Kamer in met de Pandemiewet die de regering vergaande bevoegdheden geeft voor het geval er weer een epidemie uitbreekt.

Moet de Eerste Kamer de stemming over omstreden wetsvoorstellen niet overlaten aan een nieuw gekozen Senaat? Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis in Maastricht, maakt korte metten met deze redenering. In een column op parlement.com schrijft hij: „Het mandaat van de Eerste Kamer eindigt pas met het aantreden van de nieuwgekozen leden.” En dat is over twee weken.

Misschien handig dat de nieuwe senatoren deze column goed in hun oren knopen zodat over vier jaar niet opnieuw dezelfde klaagzang te horen valt.

In de rubriek parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer