Economie
Productie zonnepanelen staat klimaatdoelen bouwsector in de weg

Bij de productie van zonnepanelen voor de bouwsector komt te veel CO2 vrij om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Ook hebben producenten nog onvoldoende plannen om deze panelen milieuvriendelijker te gaan maken. Dat meldt de maatschappelijke organisatie Dutch Green Building Council (DGBC) op basis van een onderzoek door consultancybedrijf Metabolic.

ANP

In het onderzoek werd de CO2-uitstoot van de productie van verschillende materiaalsoorten en producten voor de bouwsector in kaart gebracht. De bouwmaterialen en producten die bij productie het meeste CO2 uitstoten, zijn staal, beton, glas, isolatie en installaties. In die laatste categorie vallen ook de zonnepanelen. Die zijn verantwoordelijk voor 88 procent van de uitstoot in de installatiebranche. Zonnepanelen wekken weliswaar duurzame energie op, maar de productie ervan is vervuilend, constateerden de onderzoekers.

Met de huidige manier van produceren blijven producenten en leveranciers van staal, beton, installaties, isolatie en glas daardoor steken op een CO2-reductie van 48 procent in 2030, terwijl 60 procent nodig is. „Radicaal anders bouwen en produceren is daarom nodig om de klimaatdoelen te halen”, waarschuwt Laetitia Nossek van DGBC. Vooral bij de zonnepanelenproducenten is volgens Nossek snel actie nodig omdat de vraag naar zonnepanelen hard is gestegen en met de woningbouwopgave van bijna een miljoen woningen tot 2030 zal blijven stijgen.

De grotere vraag naar bouwmaterialen staat dan ook op gespannen voet met de doelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo leidt de grote toepassing van zonnepanelen met de huidige productiemethoden tot een verdubbeling van de uitstoot.

Waar bij staal, beton en isolatie de zoektocht naar duurzamere alternatieven gaande is, blijft de installatiebranche echter achter. De zonnepanelenproducenten zijn daarbij het minst duidelijk over de uitstoot die de gebruikte materialen veroorzaken. Volgens de onderzoekers moet de sector op zoek naar een nieuwe manier van produceren en stoppen met de productie van vervuilende materialen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer