BuitenlandOorlog Oekraïne
Raadselachtige droneaanval boven het Kremlin roept vragen op

Een raadselachtige aanval met twee drones op het Kremlin in Moskou roept veel vragen op. Rusland beschuldigt Oekraïne. Kyiv ontkent.

Russisch luchtafweer zou boven het Kremlin twee drones uit de lucht hebben geschoten. De foto toont het moment van de onderschepping. beeld Ostorozhno Novosti
Russisch luchtafweer zou boven het Kremlin twee drones uit de lucht hebben geschoten. De foto toont het moment van de onderschepping. beeld Ostorozhno Novosti

Opgedoken videobeelden op sociale media laten woensdag een grote vuurbal zien van een explosie boven het Kremlin. Twee mannetjes klimmen op hetzelfde moment over het dak. Rusland claimt twee drones uit de lucht te hebben geschoten boven de regeringsgebouwen in Moskou. De Russen leveren overigens geen bewijs voor de beschuldigingen. Slachtoffers zijn er niet, materiële schade is er nauwelijks.

De droneaanval op het Kremlin is opzienbarend. Niet eerder in de oorlog in Oekraïne heeft Moskou rechtstreeks aangevallen. Ook het regeringscentrum in Kyiv is bij de vele Russische aanvallen op Oekraïne tot nu toe grotendeels ontzien.

Rusland wijst direct met de beschuldigende vinger naar Oekraïne en zweert wraak. Kyiv zou een moordaanslag op de Russische president Vladimir Poetin hebben willen plegen, ook al was deze op het moment van de aanslag niet aanwezig. De Russische leider is vrijwel nooit in het regeringscentrum, maar werkt op een zwaar beveiligde locatie in een voorstadje van Moskou.

Oekraïne ontkent in alle toonaarden. „We vallen Poetin of Moskou niet aan. Wij vechten op ons eigen grondgebied”, reageert president Volodymir Zelensky op de beschuldiging. Kyiv zegt dat Rusland de aanval zelf heeft geënsceneerd; mogelijk om een moordaanslag op Zelensky te rechtvaardigen. De Oekraïense president bezoekt op dit moment juist Nederland.

Een droneaanval op het Kremlin helpt Oekraïne ook helemaal niet in de oorlog, maar zet Rusland juist aan tot „radicalere daden”, zegt een adviseur van Zelensky. Kyiv benadrukt alleen op het eigen grondgebied te vechten. De afgelopen dagen circuleerden overigens videobeelden op sociale media van verkenningen boven het Kremlin.

Aanpassing strategie

De Russische beschuldiging dat de droneaanval een moordaanslag op Poetin zou zijn, is niet waarschijnlijk. Door de grote afstand van Oekraïne naar Moskou kan de kleine drone slechts een beperkte hoeveelheid explosieven meenemen; te gering voor een grote aanslag.

De droneaanval is desondanks een psychologische klap voor Poetin. De aanslag maakt duidelijk dat Moskou niet veilig is. Kyiv kan drones inzetten met een bereik van 800 kilometer, waarmee de Russische hoofdstad kan worden bestookt. Overigens is het niet uitgesloten dat de droneaanval is uitgevoerd vanaf Russisch grondgebied.

De aanval past in een gewijzigde Oekraïense strategie, waarbij meer en meer millitaire doelen in Rusland onder vuur worden genomen. De BBC heeft dit jaar al ruim twintig vermoedelijke droneaanvallen op Rusland en Russisch bezet gebied in Oekraïne geregistreerd. In december bestookte een drone een Russische vliegbasis op 600 kilometer van de Oekraïense grens. In februari stortte een onbemand toestel neer in Gubastovo, op 100 kilometer afstand van Moskou. Verder kwam een drone neer in de stad Kireyevsk, op 400 kilometer afstand van Oekraïne. Geen van de aanvallen is officieel opgeëist door Kyiv. Betrokkenheid ligt echter voor de hand.

Ook Rusland heeft zijn strategie aangepast. Het Russische leger voert al vier dagen zware luchtaanvallen uit op Oekraïne. De Russen hebben daarbij de focus verlegd naar militaire doelen, nadat pogingen de Oekraïense energie-infrastructuur te vernietigen zijn mislukt. Door onnauwkeurige bommen vallen echter ook veel burgerslachtoffers.

De spectaculaire aanval op het Kremlin komt aan de vooravond van 9 mei, de Dag van de Overwinning, waarmee Rusland met grote militaire parades de zege op de nazi’s viert. De burgemeester van Moskou heeft woensdag een verbod uitgevaardigd voor het vliegen met drones boven de stad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer