live
Binnenlandoorlog oekraïne

Liveblog: Zelensky bezoekt koning, en met Ollongren militaire basis in Soesterberg

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland. Na een gesprek en persconferentie met premier Mark Rutte is hij langs de koning geweest, om daarna met Ollongren de militaire basis in Soesterberg te bezoeken. . Volg de ontwikkelingen via het liveblog.

ANP3 May 2023 21:19Gewijzigd op 4 May 2023 19:17

Advertentie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland. Na een gesprek en persconferentie met premier Mark Rutte is hij langs de koning geweest, om daarna met Ollongren de militaire basis in Soesterberg te bezoeken. Volg de ontwikkelingen via het liveblog.

Liveblog

Oekraïense president Zelensky vertrokken uit Nederland

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vertrokken uit Nederland. Het Nederlandse regeringstoestel met hem aan boord is opgestegen van luchthaven Schiphol. Op de luchthaven waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Zelensky kwam woensdagavond aan in Nederland en had donderdag een uitgebreid programma, met ontmoetingen met onder meer Kamerleden, minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander. Ook bezocht hij het Internationaal Strafhof en de militaire basis in Soesterberg.

Zelensky was de afgelopen maanden vaker in het buitenland. Zo bezocht hij onder meer Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het was zijn eerste bezoek aan Nederland.

Zelensky ziet op basis Soesterberg ‘bescherming van leven’
1920x1080a.jpg
beeld Reuters

Op de militaire basis van Soesterberg heeft Defensie aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky materieel laten zien dat is toegezegd aan zijn land. „We zien hier en nu de hulp en de bescherming van leven”, zei de president over de pantserhouwitser, het patriot-luchtverdedigingssysteem, het gepantserde verkenningsvoertuig en het andere materieel dat te bewonderen was op de basis.

Zelensky werd in Soesterberg ontvangen door minister van Defensie Kajsa Ollongren. Ook premier Mark Rutte was erbij. Op de basis stonden een kleine tweehonderd mensen op Zelensky te wachten, onder wie enkele tientallen landgenoten. De president sprak met Oekraïners die op het slagveld gewond zijn geraakt. Nederland regelt voor hen de zorg. Hij sprak ook jonge militairen die door Nederland zijn getraind.

Verder stond Zelensky ook Nederlandse militairen en ander defensiepersoneel te woord. Veel van hen waren betrokken bij het sturen van militair materieel naar Oekraïne. Het Nederlandse personeel gaf de Oekraïense president tweemaal luid applaus.

Zelensky bracht donderdag een onverwacht bezoek aan Nederland. Hij dankte premier Rutte voor de steun van Nederland aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Hij vroeg ook meer hulp van Europese landen, waaronder gevechtsvliegtuigen. Het bezoek staat verder in het teken van gerechtigheid: het Internationaal Strafhof en een nog op te richten speciaal tribunaal moeten ervoor zorgen dat Russische verantwoordelijken berecht worden.

Zelensky bezoekt met Ollongren militaire basis in Soesterberg

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezoekt samen met minister Kajsa Ollongren (Defensie) de militaire basis in Soesterberg. Hij kwam daar aan na onder meer een ontmoeting met premier Mark Rutte en een audiëntie bij de koning eerder op de dag.
Zowel Ollongren als Zelensky spreken de troepen toe. Ook gaan ze in gesprek met de militairen.

Nederland steunt dit jaar Oekraïne met 2,5 miljard euro. Het overgrote deel daarvan gaat naar militaire steun. In het begin van de oorlog kwam de hulp vooral uit de voorraden van Defensie. Tegenwoordig wordt er overwegend direct ingekocht bij de wapenindustrie.

Zelensky: dankbaar voor Nederlands leiderschap

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankt Nederland voor „sterk leiderschap” en wapenleveringen die „helpen bij het beschermen van leven”. Dat zegt het staatshoofd op Twitter. Zelensky was donderdag voor een verrassingsbezoek in Nederland. „Vandaag werken we in Nederland aan het dichterbij brengen van vrede en het herstellen van rechtvaardigheid.”

„Een overwinning in de oorlog wordt bereikt met wapens”, stelt Zelensky, „maar blijvende vrede wordt door niets anders dan de kracht van waarden bereikt”. „De kracht van vrijheid en van het recht moet optimaal werken om rechtvaardigheid te garanderen”, aldus Zelensky.
Volgens Zelensky is er „slechts één instituut dat een antwoord heeft op de misdaad van agressie: een tribunaal”. Daarin mogen geen compromissen worden gesloten, zegt het staatshoofd. „Wij staan erop dat er een speciaal internationaal tribunaal wordt opgezet.”
„Als er een traditie is van de onvermijdelijke bestraffing van agressie, komt er ook een traditie van een gegarandeerd niet-herhalen van agressie. Wij zullen het waarmaken, Oekraïne en iedereen die helpt”, sluit Zelensky af.

Tweet Zelensky

Koning Willem-Alexander ontvangt president Zelensky.
ANP-468473819.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Koning Willem-Alexander ontvangt president Volodymyr Zelensky.

Zelensky komt aan bij paleis Huis ten Bosch

ANP-468472347.jpg
---beeld ANP, Laurens van Putten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaat donderdagmiddag op bezoek bij koning Willem-Alexander. Hij wordt in Den Haag ontvangen in het woonpaleis van de koning, Paleis Huis ten Bosch, melden ingewijden. Het is de eerste keer dat zij elkaar publiekelijk ontmoeten.

Zelensky arriveerde woensdagavond laat in Nederland voor een verrassingsbezoek. In de Eerste Kamer sprak de president donderdag met leden van het parlement. Ook ging hij op bezoek bij het Internationaal Strafhof (ICC).
Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima al hun steun betuigd aan het land en de president. Zelensky bedankte het koningspaar daarvoor op Twitter. „Mijn vrouw Olena en ik zijn hunne majesteiten koning Willem-Alexander en koningin Máxima oprecht dankbaar voor hun warme woorden van steun aan het volk van Oekraïne”, schreef hij.

Oekraïner die vocht in oorlog is trots om Zelensky te zien

De 22-jarige Oekraïner Andrey Siromacha valt op buiten de poort van het Catshuis, waar president Volodymyr Zelensky op bezoek was bij premier Mark Rutte. In zijn rolstoel en gehuld in legerkleding kijkt hij toe als de stoet auto’s voorbij komt. Dat hij de Oekraïense president door de geblindeerde ramen niet kan zien, maakt hem niet uit. „Ik ben heel trots dat ik hier kan zijn als toeschouwer van dit event.”

Siromacha studeerde aan de universiteit, maar ging als vrijwilliger het leger in toen de oorlog vorig jaar februari uitbrak. Het noodlot sloeg toe toen hij bij een explosie zijn arm en been verloor. Nu is hij voor revalidatie in Nederland, in Utrecht. Toevallig was hij donderdag in Den Haag om een vriend te bezoeken en kon hij een kijkje nemen bij het bezoek van Zelensky.

De Oekraïner is ondanks wat hij heeft meegemaakt optimistisch. „Ik ben een idealist en erg ambitieus”, zegt hij. „Als ik klaar ben met mijn revalidatie wil ik terug naar mijn land om te helpen heropbouwen.” Hij hoopt ook dat hij met protheses ooit weer kan terugkeren in het leger.
„Nederland helpt ons land erg goed”, vindt Siromacha. „Met kennis, wapens en politieke steun. Ik ben de Nederlandse bevolking en politiek erg dankbaar.”

Staten-Generaal: Zelensky bedankte Nederlands parlement
ANP-468456184.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft de leden van de Eerste en Tweede Kamer bedankt in een toespraak die hij hield. Dat schrijven de Staten-Generaal in een verslag van de bijeenkomst donderdagochtend, waar Zelensky bij was.
Zelensky kwam woensdagavond in Nederland aan voor een verrassingsbezoek. Al de hele dag brengt hij bezoeken aan diverse plekken: zo was hij al bij het Internationaal Strafhof en sprak hij met premier Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo in het Catshuis.
Voordat hij die bezoeken aflegde, was hij te gast bij de Staten-Generaal, oftewel het parlement, dat bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer.

Zelensky haalde in zijn toespraak het moment aan dat hij een jaar geleden het parlement toesprak via een videoverbinding. „Vandaag is het tijd om u te bedanken. Ik ben dankbaar dat het gelukt is om de grootste eenheid in Europa te bereiken”, zei hij tegen de aanwezigen. De president sprak ook over verdere isolatie van Rusland, de berechting van oorlogsmisdadigers, het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne en dat de Oekraïense defensie meer materieel nodig heeft.
Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, sprak ook. Hij vertelde dat hij ontzag heeft voor de manier waarop het Oekraïense volk en de Oekraïense regering „hun territoriale integriteit en autonomie hebben verdedigd”. Ook haalde hij de dodenherdenking aan: „Voordat we op 5 mei onze vrijheid vieren - vrijheid die we uw land zeer toewensen - herdenken we vanavond eerst degenen die we verloren hebben.”

Bij de bijeenkomst waren meer dan zeventig leden vanuit beide Kamers. Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer, ging kort in op de sterke banden tussen Nederland en Oekraïne en sprak over het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. „Wij, gemeenten, gastgezinnen, vrijwilligers en anderen doen onze uiterste best om hen zich thuis te laten voelen”, zei Bergkamp. Zij wenste Zelensky ook moed en sterkte toe voor de komende maanden.

Advertentie

President Zelensky gaat op bezoek bij koning Willem-Alexander
ANP-468471767.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaat donderdagmiddag op bezoek bij koning Willem-Alexander. Hij wordt in Den Haag ontvangen in het woonpaleis van de koning, Paleis Huis ten Bosch, melden ingewijden. Het is de eerste keer dat zij elkaar publiekelijk ontmoeten.

Zelensky plotseling in Den Haag

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht deze donderdag een bezoek aan Den Haag. Hij hield onder meer een toespraak in World Forum met de titel ”Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne”.

Rutte: discussie over leveren F-16’s aan Oekraïne nog niet klaar

De discussie over het leveren van moderne gevechtsvliegtuigen zoals de F-16 aan Oekraïne is nog niet afgerond, aldus premier Mark Rutte. „Het duurt soms even.” Maar uiteindelijk zijn de tanks ook in Oekraïne gekomen, voegde hij eraan toe.
Er wordt met landen als Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk over dit onderwerp gesproken, zei Rutte. Hij herhaalde dat er voor Nederland geen taboes zijn als het gaat om leveren van wapens aan Oekraïne. De Tweede Kamer steunt het kabinet daarin. De Verenigde Staten, waar de F-16 wordt gemaakt, hebben volgens ingewijden het laatste woord.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben Rutte, de Belgische premier Alexander De Croo en hijzelf gesproken over hulp aan Oekraïne. Hij heeft opnieuw om moderne westerse gevechtsvliegtuigen gevraagd. Om die te bedienen moeten Oekraïense piloten wel eerst getraind worden.
Kyiv heeft al gezegd dat het een tegenoffensief tegen de Russen wil beginnen. „Maar we wachten nog op wat van onze partners”, zei de president. Hij wilde verder niet ingaan op waarop hij nog zit te wachten. Zelensky zei vertrouwen te hebben in het offensief.

Zelensky is vereerd om op 4 mei in Den Haag te zijn
ANP-468468252.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is „heel trots” dat hij op 4 mei is uitgenodigd in Den Haag. Dat zei hij tijdens de persconferentie op het Catshuis. Hij noemde het een hele belangrijke dag. „Wij vechten nu ook weer met een regime.”
Zelensky benadrukte dat hij en zijn land alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de oorlog in Oekraïne niet overgaat in een wereldoorlog. „Daarom hebben we hulp nodig”, sloot de president de persconferentie af.

Een aantal Kamerleden is niet bij de ontmoetingen aanwezig vanwege dodenherdenking. Caroline van der Plas (BBB) vindt het bezoek „heel misplaatst” en Geert Wilders (PVV) liet op Twitter weten dat het vandaag niet over Zelensky moet gaan. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is het niet eens met de kritiek en vindt dat dodenherdenking en het bezoek van de president hand in hand kunnen gaan.

Rutte: op NAVO-top moet duidelijke stap gezet voor Oekraïne
ANP-468466243.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Op de NAVO-top in juli in de Litouwse hoofdstad Vilnius moet volgens premier Mark Rutte een „duidelijke stap” worden gezet voor Oekraïne, dat lid wil worden van het bondgenootschap. Daar zal de komende vier tot zes weken over worden gesproken, aldus de premier tijdens een gezamenlijke persconferentie met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne en de Belgische premier Alexander De Croo.

Nederland steunt de NAVO-ambities van Oekraïne, verklaarde Rutte. Het moet in elk geval verder gaan dan de afspraken op de NAVO-top in Boekarest in 2008. Toen kreeg Oekraïne te horen dat het land wel lid mocht worden, maar er werd geen datum aan verbonden.
Zelensky herhaalde dat zijn land lid wil worden van de NAVO. Maar hij zei ook te begrijpen dat dat niet mogelijk is zolang de oorlog met Rusland gaande is. „We zijn realistisch.” Maar Oekraïne moet volgens hem wel direct na de oorlog lid worden. Hij hoopt in Vilnius veiligheidsgaranties voor zijn land te krijgen, zei hij eerder op de dag in een toespraak tot leden van de Eerste en Tweede Kamer.

BBB-leider Van der Plas beluistert speech Zelensky pas na 4 mei
ANP-468118779.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal

Caroline van der Plas, politiek leider van de Boer Burger Beweging (BBB) in de Tweede Kamer, zegt de speech van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky niet donderdag al, maar pas na de Dodenherdenking terug te kijken. Ze zei woensdagavond op Twitter het bezoek van Zelensky op de dag van de Dodenherdenking niet gepast te vinden.

Zelensky kwam woensdagavond aan in Nederland. Hij bezocht donderdag in Den Haag de Eerste en Tweede Kamer, het Internationaal Strafhof, gaf een speech in congrescentrum World
Forum en sprak met premier Mark Rutte en de Belgische premier De Croo op het Catshuis.

Van der Plas zei woensdagavond op Twitter, nadat bekend was dat president Zelensky op 4 mei in Nederland zou zijn, aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp kenbaar te hebben gemaakt niet naar zijn bezoek aan de Tweede Kamer te komen. „Ik kom niet. Ik vind het niet gepast om op de dag van onze Nederlandse dodenherdenking dit te doen. Is mijn persoonlijke overweging. Alle aandacht moet op 4 mei wat mij betreft uitgaan naar de Nederlandse slachtoffers van oorlogen en de slachtoffers van de Holocaust. Ik vind de datum heel ongelukkig”, zei ze op Twitter.

Daarop uitten mensen op Twitter zowel hun ongenoegen als waardering voor Van der Plas’ standpunt. „Mensen mogen vinden wat ze willen van mijn besluit”, zegt ze. „Dat is het mooie van onze democratie. Als mensen kracht putten uit het feit dat Zelensky Joods is en op 4 mei hier is, vind ik dat mooi.”

De BBB-leider zegt zich verder zorgen te maken om het „toenemende antisemitisme” in Nederland en dat „jongeren weinig besef meer hebben van de Holocaust”. Volgens Van der Plas maakt „in een vrij land iedereen zijn eigen keuze en afwegingen en mogen we het ook met elkaar oneens of eens zijn.” Ze zegt het debat over haar keuze „niet uit de weg” te gaan. „Ook niet bij critici”, zegt ze.

Manager Haags hotel laat niks los over gast Zelensky
ANP-468461026.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Het hotel in Den Haag waar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de nacht doorbracht, wil niets kwijt over hun gast. De hotelmanager laat desgevraagd weten geen mededelingen te doen over gasten vanwege de privacy. „Of je nu Jansen heet of Zelensky.”

Op foto’s is te zien dat de president donderdagochtend het The Hague Marriott Hotel verliet aan de Johan de Wittlaan, tegenover het Catshuis.

Buiten het hotel zit in het zonnetje een Amerikaanse gast. Hij zegt dat het „gezien de entourage overduidelijk” was dat een bijzondere gast de nacht in het hotel heeft doorgebracht. Erg onder de indruk is hij er niet van. „Ik verblijf vaak in luxe hotels waar veel beveiliging is. Soms vraag ik me dan af of ik er nu heel veilig ben of juist niet?”

Website Staten-Generaal plat door ‘overbelasting’

De website van de Staten-Generaal, de volksvertegenwoordiging, is donderdag heel moeilijk bereikbaar. Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer is er „sprake van overbelasting”. Over de oorzaak daarvan zegt de senaat nog niets.

Cyberbeveiliger FalconFeeds.io zegt dat de site is aangevallen door NoName05716, een relatief onbekende hackersgroep. Die ‘hacktivisten’ voeren regelmatig digitale aanvallen uit op tegenstanders van Rusland. Het is niet duidelijk of ze banden hebben met de Russische staat.

De storing op de site gebeurt op de dag dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een bezoek bracht aan het parlement en de leden van de Tweede en Eerste Kamer toesprak.

Zelensky: geen reden om te wachten met trainen piloten Oekraïne

Er is geen reden om te wachten met het trainen van Oekraïense piloten, zei president Volodymyr Zelensky tijdens een persconferentie met premier Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo.

Zelensky vraagt al langer om westerse gevechtsvliegtuigen. Daarvoor moeten piloten eerst getraind worden. Daar moet volgens hem snel een positief besluit over worden genomen. Hij riep verder op de beloofde militaire steun snel te leveren.

Rutte: Nederland blijft Oekraïne steunen, hoe moeilijk en lang ook

Nederland zal Oekraïne blijven steunen en Rusland ter verantwoording blijven roepen, benadrukte premier Mark Rutte tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. „Hoe lang het ook duurt en hoe moeilijk het misschien ook is”, zei Rutte.

Het bezoek van Zelensky aan Den Haag, als stad van het recht, zou ook voor Nederland niet op een meer symbolisch moment kunnen komen, zei Rutte. Op 4 mei herdenkt Nederland onder anderen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en op 5 mei viert het de vrijheid. De Russische agressie laat volgens de premier zien dat vrijheid nooit voor lief mag worden genomen.

Tijdens het bezoek van de Oekraïense president, is het veel gegaan over de noodzaak van de Russische president Vladimir Poetin en andere Russische leidinggevenden om verantwoording af te leggen. Maar, benadrukte Rutte, de nasleep van MH17 laat zien dat „gerechtigheid niet vanzelf komt”.

Hoekstra benadrukt bereidheid om oorlogstribunaal te huisvesten
ANP-468461266.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Wopke Hoekstra heeft donderdag tijdens het bezoek van president Zelensky benadrukt bereid te zijn de verantwoordelijken van de oorlog in Oekraïne in Nederland te berechten. Eind vorig jaar zei de minister van Buitenlandse Zaken ook al zo’n tribunaal te willen huisvesten. Volgens hem lopen internationaal discussies over hoe dat precies vorm moet worden gegeven.

Hoekstra zegt dat er een coalitie is gevormd van verschillende landen om te zorgen dat dit tribunaal er komt. Volgens de minister vindt men het logisch dat het tribunaal in Den Haag komt. „Men ziet Den Haag als stad voor vrede en recht”, aldus de minister. Maar de locatie is volgens hem uiteindelijk secundair, een andere locatie zou ook kunnen. „Wij willen dat aan het einde van de rit sprake is van gerechtigheid”, aldus de minister.

Het is mogelijk dat het tribunaal wordt opgericht terwijl de oorlog nog gaande is, zegt Hoekstra. Maar dit soort trajecten duren volgens hem altijd veel langer „dan je graag zou willen”. Hij vindt dat het tribunaal zo breed mogelijk in de wereldgemeenschap omarmd moet worden. „Niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Dit gaat ons allemaal aan.”

Internationaal Strafhof bedankt Zelensky voor medewerking
ANP-468457393.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagochtend bijgepraat over het huidige werk van het strafhof. Ook heeft het ICC Oekraïne bedankt voor het meewerken aan de opening van een kantoor van het hof in Oekraïne. Dat zegt het strafhof in een persbericht over het bezoek van Zelensky.

Zelensky werd verwelkomd door de president van het strafhof, Piotr Hofmański, and ICC-griffier Osvaldo Zavala Giler. Zelensky sprak zijn waardering uit voor de rol van het ICC „in zorgen voor gerechtigheid in Oekraïne”. Verder benadrukte hij het belang van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het strafhof.

Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld, maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne.

Russische tv-presentator roept op tot doden Zelensky in Nederland
Интервью_Владимира_Путина_ВГТРК_02.jpeg
Photo Wikimedia Commons

Russische tv-presentator Vladimir Solovjov heeft tijdens een uitzending opgeroepen om Zelensky te doden tijdens zijn bezoek aan Nederland. „Het maakt ons niets uit in welk land hij is en ook niet dat Nederland een NAVO-land is”, aldus Solovjov.

„Net als onze vijand moeten we de meest wrede methodes gebruiken”, stelt Solovjov. De tv-presentator maakt vaker omstreden opmerkingen. Zo noemde hij volgens de onafhankelijke nieuwssite Moscow Times Adolf Hitler een „dappere man” in vergelijking met oppositieleider Aleksej Navalny.

Hoekstra: bezoek Zelensky en dodenherdenking kunnen beide vandaag
ANP-467897033.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal

Het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Nationale Dodenherdenking zijn twee dingen die uitstekend vandaag kunnen, dat zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). „Vanavond staan we stil bij iedereen die gevallen is in en na de Tweede Wereldoorlog, dat hoort ook zo”, aldus Hoekstra bij congrescentrum World Forum in Den Haag. „Daarnaast vind ik het volstrekt logisch om een land dat in doodsnood verkeert ook de helpende hand te bieden en Zelensky te ontvangen.”

Hoekstra denkt dat iedereen in Nederland begrijpt „dat die twee dingen hand in hand kunnen en misschien wel moeten gaan”.

Zelensky kwam woensdagavond aan in Nederland. Donderdagochtend sprak hij onder meer met leden van het parlement. Een aantal Tweede Kamerleden liet eerder weten niet bij die ontmoeting te zijn. Caroline van der Plas (BBB) vindt het bezoek „heel misplaatst” omdat vandaag de dodenherdenking is. Ook Geert Wilders (PVV) was er niet. „Vandaag gaat het wat mij betreft in Nederland niet over hem maar over onze eigen nationale Dodenherdenking”, twitterde hij.

Negen op tien denken dat Poetin nooit voor ICC terecht zal staan
000_33EA4XU.jpg
beeld AFP, Mikhail Klimentyev

Vrijwel alle Nederlanders denken dat de Russische president Vladimir Poetin nooit voor het Internationaal Strafhof (ICC) terecht zal staan vanwege oorlogsmisdaden gepleegd in Oekraïne. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van het ANP en Kieskompas.

Zo’n 39 procent van de Nederlanders denkt dat Poetin ‘zeker niet’ vervolgd zal worden door het ICC. Nog eens 49 procent verwacht dat dit ‘waarschijnlijk niet’ zal gebeuren. De groep die vervolging wél verwacht is aanzienlijk kleiner: nog geen 2 procent meent dat Poetin ‘zeker weten’ vervolgd zal worden.

Het ICC vaardigde in maart een arrestatiebevel uit tegen de Russische president vanwege de oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne. Het ICC telt ruim 120 lidstaten, maar Rusland erkent het instituut niet.

Lidstaten van het ICC hebben na het arrestatiebevel in principe de verplichting om Poetin op te pakken, mocht hij zich in hun land begeven. Toch is het de vraag of landen zich hieraan willen branden. In Zuid-Afrika, waar Poetin in augustus naartoe zou gaan, heeft dat tot discussie geleid.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezocht het ICC donderdagochtend als onderdeel van zijn bezoek aan Nederland. Hij was ongeveer een half uur in het ICC. Wat hij daar precies heeft gedaan, is niet bekend.

Het enquêteonderzoek is uitgevoerd tussen 16 april en 3 mei en werd ingevuld door een representatieve groep van ruim 12.000 Nederlanders.

Zelensky aangekomen op Catshuis voor overleg met Rutte en De Croo
ANP-468464554.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is bij het Catshuis aangekomen voor overleg met premier Mark Rutte. Ook de Belgische premier Alexander De Croo sluit zich (iets later) aan bij het gesprek.

Zelensky was eerder vandaag al in de senaat voor een gesprek met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Ook was hij bij het internationaal Strafhof (ICC) en hield hij een speech in het World Forum voor genodigden.

Voor de Oekraïners is Nederland een belangrijk steunpilaar in de strijd tegen de Russen. Vorig jaar trok het kabinet meer dan een miljard uit voor hulp aan de regering in Kyiv, dit jaar is daar 2,5 miljard euro voor gereserveerd.

Het kabinet heeft steeds gezegd Oekraïne te blijven helpen zolang dat nodig is. Daarbij zijn geen taboe’s wordt steeds benadrukt. Nederland leverde al onder meer Patriot-raketten en mijnenjagers. Die laatsten worden over een paar jaar pas geleverd.

Premier De Croo sluit zich een klein half uurtje later aan bij Rutte en Zelensky. Ze gaan de situatie in Oekraïne bespreken, kondigde de Belgische premier op Twitter aan. „Onze steun blijft onverminderd.”

Terugkijken: Zelensky houdt toespraak in Den Haag

Diplomatieke stunt

Hij telde al zijn vermoedens bij elkaar op en kon niet anders concluderen dan dat Zelensky onderweg was naar Nederland. Luchtvaartjournalist Menno Swart wist als een van de eersten dat het regeringsvliegtuig ingezet werd voor een diplomatieke stunt.

Minuut stilte voor slachtoffers van Rusland, ook van MH17
ANP-468458700.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hield donderdagochtend een minuut stilte tijdens zijn toespraak in het Haagse World Forum, voor alle slachtoffers van Russische agressie. Daarbij besteedde hij expliciet aandacht aan de slachtoffers van de luchtramp met de MH17. Dat vliegtuig werd uit de lucht geschoten door een Russische raket.

Zelensky brengt een verrassingsbezoek aan Nederland. Tijdens zijn toespraak vroeg hij aandacht voor gerechtigheid tijdens en na de oorlog. Nederland speelt hier een belangrijke rol in: het Internationaal Strafhof staat in Den Haag, net zoals een centrum dat bewijs verzamelt.

Zelensky met staande ovatie onthaald voorafgaand aan speech
ANP-468456165.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is voorafgaand aan zijn toespraak in het World Forum in Den Haag onthaald met een staande ovatie. Hij houdt er een speech met de titel Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne.

Nederland speelt een belangrijke rol in het vervolgen van oorlogsmisdadigers in Oekraïne: het Internationaal Strafhof (ICC) is in Den Haag gevestigd, evenals een speciaal onderzoekscentrum bedoeld voor het verzamelen van bewijs. De Russische president Vladimir Poetin is inmiddels al aangeklaagd door het ICC.

Veel buitenlandse aandacht voor bezoek Zelensky aan Nederland

In buitenlandse media wordt uitvoerig stilgestaan bij het verrassingsbezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Nederland. Zelensky ging onder meer langs bij het International Strafhof (ICC).

Veel media focussen op de symboliek van Zelensky’s bezoek aan het ICC. Onder meer The New York Times, The Washington Post, persbureau Reuters en The Times of India noemen het aanhoudingsbevel van Russische president Vladimir Poetin dat eerder door het ICC is uitgevaardigd.

Al Jazeera, Deutsche Welle en France 24 halen aan dat Zelensky een toespraak zal houden genaamd ‘Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne’. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan Nederland sinds hij president is. Reuters noemt dat „Nederland een vooraanstaande bondgenoot van Oekraïne is”.
De BBC noemt het overleg van Zelensky met premier Mark Rutte, waarin de Oekraïense president volgens het medium zal vragen om langeafstandswapens en gevechtsvliegtuigen.

Oekraïners in Utrecht: bezoek Zelensky is steun in de rug
ANP-445364170.jpg
beeld ANP, Peter de Jong

In de Oekraïense gemeenschap in Utrecht wordt het bezoek van president Zelensky aan Nederland zeer gewaardeerd. Dat zegt Ron van Dopperen van Vital’nya, een stichting die zich inzet voor de ruim 1200 Oekraïense vluchtelingen in de stad Utrecht. „Men ervaart het als een enorme steun in de rug dat de president dit land aandoet en daarmee belangstelling toont voor landgenoten.”

Tegelijkertijd reageren veel Oekraïners volgens Van Dopperen ook emotioneel op het bezoek van de Oekraïense president. „Het bezoek haalt allerlei herinneringen terug.”
Van Dopperen, die vandaag een „bijzondere dag” noemt, weet dat meerdere Oekraïners uit Utrecht op de bonnefooi naar Den Haag zijn gegaan. „Daar is heel veel behoefte aan. Ze willen kijken of ze een glimp kunnen opvangen van hun president en volgen het nieuws op de voet.”

Zelensky vertrokken bij Internationaal Strafhof
ANP-468457202.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vertrokken bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Bij zijn vertrek zwaaide hij naar meerdere mensen die hem buiten opwachtten, onder wie Oekraïners, en riep hen toe.

Zelensky is ongeveer een half uur in het ICC geweest, wat hij er precies heeft gedaan is niet bekend.

Oekraïense president vraagt steun voor lidmaatschap NAVO
ANP-468456148.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

President Volodymyr Zelensky van Oekraïne heeft in een toespraak tot leden van de Eerste en Tweede Kamer om steun gevraagd voor het NAVO-lidmaatschap van zijn land. Ook vroeg hij opnieuw om wapens.

Zelensky zei dat het duidelijk is dat Oekraïne geen lid kan worden zolang er een oorlog gaande is. Maar hij wil wel graag dat de veiligheid van zijn land gegarandeerd wordt. In juli is er een NAVO-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Hij vroeg ook opnieuw om wapens. Hij refereerde daarbij nog aan de levering van pantserhouwitsers door Nederland vorig jaar. Nederland leverde vorig jaar voor meer dan een miljard euro aan militair materieel aan Oekraïne.

Ook dankte Zelensky de Kamerleden en Nederland voor alle steun. „Nederland verdedigt vrijheid, de rechtstaat en democratie”, zei hij. Een overgrote meerderheid in het parlement staat achter de uitgebreide steun aan zijn land.

Na het gesprek met de Kamerleden vertrok Zelensky naar het Internationaal Strafhof (ICC). Later houdt hij nog een toespraak en heeft hij een gesprek met premier Mark Rutte en diens Belgische collega Alexander De Croo.

Oekraïense Zlata (12): Wow, Zelensky is hier
ANP-468456070.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

De Oekraïense Zlata (12) staat met haar ouders bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar haar president Volodymyr Zelensky op bezoek is. Hoewel ze maar een glimp van hem opving toen hij voor de deur van het ICC uit zijn auto stapte en snel naar binnen ging, is ze erg uitgelaten over het zien van de president. „Ik appte net mijn vriendin, wow Zelensky is hier.”

Zlata en haar vader en moeder zijn toevallig in Nederland voor een familiebezoek. Ze verblijven in Polen. „We hoorden dat president Zelensky hier kwam en we wilden hem graag zien”, zegt Zlata. „We hebben veel geluk.” Haar moeder was zichtbaar aangedaan en pinkte een traantje weg toen Zelensky aankwam. „Het is erg emotioneel voor haar. Ze heeft het psychisch zwaar”, zegt haar dochter, die als enige van het gezin Engels spreekt.

Op de weg voor het Internationaal Strafhof staat ook een vrouw met een Oekraïense vlag om zich heen.

Ook Belgisch bezoek in Den Haag

Naast Zelensky brengt ook de Belgische premier Alexander De Croo donderdag een bezoek aan Den Haag. Hij zal samen met Rutte en Zelensky de situatie in Oekraïne bespreken. Volgens De Croo blijft de steun aan Oekraïne „onverminderd”.

De Belgische premier memoreert ook dat de ontmoeting plaatsvindt op 4 mei, „een bijzonder moment. Nederland herdenkt vandaag zijn oorlogsdoden en viert morgen vrijheid en democratie”.

Stichting Oekraïners in Nederland blij met bezoek Zelensky
ANP-468456064.jpg
Een vrouw probeert een glimp op te vangen van de Oekraiense president Volodymyr Zelensky bij het Internationaal Strafhof. beeld ANP, Phil Nijhuis

Het is goed dat de Oekraïense president Zelensky tijd heeft gevonden om een bezoek aan Nederland te brengen. Dat vindt de stichting Oekraïners in Nederland. „Dat hij hier mensen ontmoet die de beslissingen nemen, is heel belangrijk”, zegt bestuurslid Oleksandr Tomasjtsjoek.

De stichting die Oekraïners in Nederland vertegenwoordigt, was niet van tevoren geïnformeerd over het bezoek van de Oekraïense president. Tomasjtsjoek hoorde woensdagavond van het verrassingsbezoek.

Of Zelensky donderdag ook Oekraïners in Nederland ontmoet, weet Tomasjtsjoek niet. Dat soort ontmoetingen zijn ingewikkeld vanwege de veiligheid en Zelensky’s strakke schema, zegt hij. Hij hoopt dat de Oekraïense president vandaag onder andere met Nederlandse politici komt te spreken over het door Oekraïne gewenste lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie. „Het bezoek kan helpen om dat te versnellen.”

Zelensky aangekomen bij Internationaal Strafhof in Den Haag
ANP-468455880.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het is nog niet duidelijk wat Zelensky precies bij het ICC gaat doen.

De president is sinds woensdagavond laat in Den Haag voor een verrassingsbezoek. Hij spreekt onder meer met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie.

Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne.

In de omgeving van het strafhof zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo staan in de omgeving van het ICC meerdere politieauto’s en -busjes en voor de ingang zijn meerdere beveiligers te zien. Bij het strafhof hangt de Oekraïense vlag.

Later op de dag geeft de president een toespraak met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne’. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn.

Veel politie en beveiligers bij strafhof voor komst Zelensky

In de omgeving van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar president Volodymyr Zelensky van Oekraïne donderdagochtend langsgaat, zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo staan in de omgeving van het ICC meerdere politieauto’s en -busjes en voor de ingang zijn meerdere beveiligers te zien. Bij het strafhof hangt de Oekraïense vlag.

Medewerkers van het strafhof moeten al buiten hun toegangsbewijs laten zien. Journalisten worden op een afstandje gehouden van de ingang en staan achter hekken.

Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne.

Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Zelensky arriveerde woensdagavond in Nederland. Hij spreekt donderdag in Den Haag ook onder anderen met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie.Verder geeft de president een toespraak met de titel ’Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne”. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn.

Zelensky spreekt met leden van de Eerste en Tweede Kamer
ANP-468452976.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

President Volodymyr Zelensky van Oekraïne is aangekomen bij het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. Hij arriveerde woensdagavond laat in Nederland voor een verrassingsbezoek.

De president spreekt in de senaat met leden van het parlement. Hij werd aan het Lange Voorhout welkom geheten door de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer.

In het parlement is veel steun voor Oekraïne. De militaire en financiële hulp die het kabinet aan de regering in Kyiv geeft, krijgt de goedkeuring van een brede meerderheid. Dit jaar is 2,5 miljard euro voor steun aan Oekraïne gereserveerd.

Leden van de commissie van Buitenlandse Zaken brachten begin februari nog een bezoek aan Kyiv. De Oekraïense regeringsvertegenwoordigers vroegen toen om meer wapens. Dat verzoek zal Zelensky opnieuw doen.

Een aantal Kamerleden heeft laten weten niet bij de ontmoeting te zijn. Caroline van der Plas (BBB) vindt het bezoek „heel misplaatst” omdat vandaag dodenherdenking is. Ook Geert Wilders (PVV) is er niet. „Vandaag gaat het wat mij betreft in Nederland niet over hem maar over onze eigen nationale Dodenherdenking”, twitterde hij.

Oekraïense president Zelensky aangekomen in Nederland
468428758_Easy-Resize.com.jpg
beeld ANP, Michel van Bergen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland. Hij heeft donderdag een gesprek met premier Mark Rutte, melden ingewijden aan het ANP.

Eerder op de dag had Zelensky in de Finse hoofdstad Helsinki al gesprekken met leiders van de Scandinavische landen en IJsland.

Het is zijn eerste bezoek aan Nederland. Zelensky geeft een toespraak met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne’, er staat een ontmoeting met Kamerleden gepland en hij bezoekt het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het ICC heeft in maart laten weten dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin die verantwoordelijk wordt gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Zelensky was de afgelopen maanden vaker in het buitenland. Zo bezocht hij onder meer Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Verschillende kabinetsleden, onder wie Rutte, zijn al wel enkele keren naar Kyiv gereisd om daar met Zelensky te overleggen. Zelensky sprak vorig jaar een dikke maand na de aanval de Tweede Kamer toe via een videoverbinding.

Nederland steunt Oekraïne sinds de Russische inval met wapens, geld en kennis. Dit jaar maakt het kabinet 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne dat op 24 februari vorig jaar werd aangevallen. Het overgrote deel van het bedrag is bedoeld voor militaire steun. Dat gebeurt vooral door direct te kopen bij de wapenindustrie.

Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners. Oekraïne heeft veel wapens nodig in de strijd. In Finland zei Zelensky vooral behoefte te hebben aan luchtafweer en te hopen op gevechtsvliegtuigen. De luchtafweer is nodig tegen de Russische aanvallen met drones en raketten. Ook wordt een offensief van de Oekraïners verwacht.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer