BuitenlandVerkiezingen VS

Biden wil nog vier jaar verder

Zoals reeds lang werd verwacht, heeft Joe Biden zich dinsdag kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2024. De kans is groot dat de race om het Witte Huis een herhaling wordt van vier jaar geleden.

25 April 2023 15:17Gewijzigd op 26 April 2023 09:10
De Amerikaanse president Joe Biden kondigt in een video aan dat hij zich kandidaat stelt voor herverkiezing in 2024. beeld AFP, Biden Harris Presidential Campaign
De Amerikaanse president Joe Biden kondigt in een video aan dat hij zich kandidaat stelt voor herverkiezing in 2024. beeld AFP, Biden Harris Presidential Campaign

Met een filmpje op zijn persoonlijke twitteraccount kondigde Biden aan „het karwei af te willen maken”. „Toen ik vier jaar geleden voor het presidentschap ging, zei ik dat we in een gevecht zaten voor de ziel van Amerika. En dat zitten we nog steeds”, laat hij in de video weten. „Dit is geen tijd om zelfgenoegzaam te zijn. Daarom stel ik me opnieuw kandidaat voor de verkiezingen.”

Biden deed de aankondiging op de dag af vier jaar nadat hij zich voor de vorige verkiezingsronde kandidaat stelde. Mocht Biden worden gekozen, dan zal hij –bij leven– het ambt aanvaarden op 82-jarige leeftijd. Daarmee is hij dan de oudste president ooit uit de Amerikaanse geschiedenis.

Tegenkandidaten

Vanwege zijn hoge leeftijd betwijfelen veel kiezers, ook Democraten, of Biden wel fysiek en vooral mentaal in staat is het zware ambt nog vier jaar te bekleden. Hij verspreekt zich geregeld, haalt zaken door elkaar en maakt een verwarde indruk bij toespraken. Anderzijds maakt hij zijn hele politieke leven al versprekingen en blunders.

Het is zeer waarschijnlijk dat Biden de Democratische kandidatuur ook binnensleept. Serieuze tegenkandidaten zijn er binnen zijn partij eigenlijk niet. Tot nu toe hebben zich twee partijgenoten gemeld: Marianne Williamson, een schrijfster van zelfhulpboeken en Robert F. Kennedy jr., die binnen zijn eigen familie te boek staat als het zwarte schaap.

Ook vicepresident Kamala Harris zal geen gooi doen. En al zou ze het willen, dan maakt ze weinig kans. De hoge verwachtingen die er binnen de partij bij Harris’ aantreden waren, heeft ze in de achterliggende jaren niet waargemaakt. Haar voorganger, Mike Pence, week niet van de zijde van de toenmalige president Donald Trump. Harris was de voorbije jaren tamelijk onzichtbaar. Of Biden haar niet in zijn buurt wil hebben, of dat ze uit zichzelf achter de coulissen bleef, is onduidelijk. Opvallend is overigens wel dat uit het filmpje dat Biden dinsdag plaatste, blijkt dat Harris opnieuw de running mate van hem wordt.

Rechtszaken

Oud-president Trump heeft al eerder laten weten weer kandidaat voor de Republikeinse partij te willen zijn. Hoewel het zeker niet valt uit te sluiten dat hij inderdaad kandidaat wordt, is hij minder dan Biden zeker van zijn kandidatuur.

Op dit moment wordt Trump nog door niemand binnen zijn partij echt bedreigd. Wel heeft zijn voormalige VN-ambassadrice, Nikky Haley, zich kandidaat gesteld. Maar haar kansen worden laag ingeschat. Datzelfde geldt voor voormalig vicepresident Mike Pence, die zou overwegen eind juni in de strijd om de nominatie te stappen.

Lastiger zal Trump het krijgen als de populaire gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zich kandidaat stelt. Vooralsnog is de voorsprong van de oud-president op DeSantis groot, zelfs nadat Trump officieel door justitie is aangehouden. Er is eerder sprake van een toename van populariteit dan van daling.

Maar de vraag is wat de komende maanden gaat gebeuren. Juist dinsdag begon weer een nieuwe rechtszaak tegen Trump. De schrijfster E. Jean Carroll beschuldigt hem ervan haar in de jaren negentig in een paskamer te hebben verkracht. Trump ontkent de aantijgingen. Maar de kwestie is: hoe lang dulden kiezers nog dat een presidentskandidaat wordt achtervolgd door rechtszaken?

Vuilspuiterij

Een groeiende groep Amerikanen zit niet te wachten op een herhaling van het duel tussen Biden en Trump. Behalve dat het dan gaat om een strijd tussen twee oude heren (Trump is dan 78), is de klacht dat de mannen alleen maar elkaar zullen bestrijden en Amerika niet vooruit zullen helpen. Zij zullen volgens deze groep elkaar slechts besmeuren en geen nieuw perspectief bieden.

Biden zal er voortdurend op hameren dat Trump een bedreiging voor de democratie vormt. Daarbij zal hij steeds verwijzen naar de Capitoolrellen van 6 januari 2020, naar het voortdurend vertellen dat het verkiezingsproces van 2020 niet deugde en naar de reeks processen die tegen Trump lopen.

Op zijn beurt zal Trump stellen dat Amerika onder Biden naar de afgrond gaat. Als bewijzen zal hij noemen de migratieproblemen, de „goddeloze” maatregelen op gebied van abortus en lhbti-emancipatie, de smadelijke aftocht uit Afghanistan en waarschijnlijk ook de betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. Beide kandidaten zullen de kanonnen met modder en vuil weer in stelling brengen. En juist dat zijn veel Amerikanen beu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer